Τα ισλί της μαμάς μου

Άν έχετε καταγωγή από τη Μικρά Ασία σίγουρα έχετε δοκιμάσει ισλί.
Τα ισλί είναι ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο νηστίσιμο* γλυκό, σαν γεμιστό μελομακάρονο,λιγότερο σοροπιασμένο, με καταγωγή από τη Μικρά Ασία.
Χαρακτηριστικό του, τα σχέδια στην όψη του που γίνονται είτε με μια μικρή μασιά είτε με την ανάποδη μεριά απο δυό πιρουνάκια.
Η κουζίνα και η μαγειρική δεν είναι απλά συνταγές αλλά μνήμες και παράδοση που μας ακολουθούν για πάντα.
Για μένα τα χριστουγεννιάτικα γλυκά περιλαμβάνουν και μια δόση ισλί από τα χέρια της μαμάς μου. Αυτά είναι και τα πιό νόστιμα.
ΥΛΙΚΑ (για 30 κομμάτια)
1 ποτήρι βούτυρο λιωμένο
1 ποτήρι λάδι
1/4 ζάχαρη
1 ποτήρι πορτοκάλι χυμό
μπέικιν-κανέλα
αλεύρι όσο σηκώσει
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
1 φλυτζάνι (καρύδια,κανέλα,γαρύφαλο, ζάχαρη)
ΣΙΡΟΠΙ
3 φλ.ζάχαρη
1 1/2 νερό
λεμόνι-κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύετετε σε μία λεκάνη το λιωμένο βούτυρο, το λάδι και τη ζάχαρη. Προσθέτετε και το χυμό πορτοκάλι. Στο αλεύρι ρίχνετε το μπέικιν και την κανέλα και ξεκινάτε να το προσθέτετε σιγά σιγά στο μείγμα σας. Η ζύμη σας θα πρέπει να είναι σχετικά μαλακή.
Ετοιμάζετε και τη γέμιση ανακατεύοντας σε ένα μπολ τα καρύδια σπασμένα, κανέλα, γαρύφαλο σπασμένο και λίγη ζάχαρη.
Κόβετε μικρά μπαλάκια ζύμης τα ανοίγετε λίγο με το χέρι σας, βάζετε απο μια κουταλιά του γλυκού, περίπου, απο τη γέμιση, τα κλείνετε δίνοντας τα σχήμα τριγωνικό.
Τα βάζετε σε ένα λαδωμένο ταψί και κάνετε τα σχήματα πάνω στα ισλί.
Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά περίπου, στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν.
Όσο ψήνονται ετοιμάζετε το σιρόπι. Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό και λίγο λεμόνι για 10 λεπτά περίπου.
Όταν βγάλετε τα ισλί από τον φούρνο αφήνετε να κρυώσουν λίγο και τα τρυπάτε σε 2-3 σημεία με μια χοντρή βελόνα και μετά τα περιχύνετε με το σιρόπι χλιαρό.
Ξεκινάτε να τρώτε…
*αντικαθιστούμετο βούτυρο με λάδι άν θέλουμε να γίνουν νηστίσιμα

Πρόσφατα σχόλια