ARANCINI (ΚΡΟΚΕΤΕΣ ΡΥΖΙΟΥ)
,
Το http://foodmood.gr/ταξίδεψε στην πανέμορφη Σικελία και είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει τοπικές παραδοσιακές συνταγές.
Τα arancini, τα βρίσκει κανείς παντού στη Σικελία, σε διάφορες παραλλαγές, σε μαγαζιά που πουλάνε πρόχειρο φαγητό αλλά και σε τρατορίες, εστιατόρια κ.τ.λ.
Είναι ένα είδος γεμιστής κροκέτας απο ρύζι και καθώς τα φτιάχνουν αρκετά μεγάλα συνοδευόμενα από μιά σαλάτα, αποτελούν ένα πλήρες γεύμα. Το όνομα τους προέρχεται απο το πορτοκάλι ( arancia) λόγω του σχήματος και του χρώματος.
Τα arancini συνήθως έχουν γέμιση κιμά με σάλτσα ή σπανάκι και μοτσαρέλα, αλλά και μανιτάρια, λουκάνικο, προσούτο, μπιζέλια.
Η παρασκευή τους είναι λίγο χρονοβόρα αλλά αξίζει τον κόπο.
Στο ταξίδι μας, στη Σικελία , τα πιό νόστιμα arancini, τα φάγαμε στην Ταορμίνα, στην Antica Rosticceria da Cristina via Strabone 2. Άν είστε αρκετά άτομα, διαλέξτε με διαφορετική γέμιση για να δοκιμάσετε όσα περισσότερα μπορείτε.
ΥΛΙΚΑ
50 ml λάδι
1 μεγάλο κρεμμύδι
250 γρ. ρύζι για ριζότο
650-750 ml ζωμό
1/2 ματσάκι μαιντανό
100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
100 γρ. μοτσαρέλα σε κύβους
2 αυγά
λίγο κρόκο Κοζάνης
πιπέρι
5-6 φέτες προσούτο
150 γρ. μανιτάρια
για το τηγάνισμα
Λάδι
1 φλ.τσαγιού αλεύρι
2 αυγά
1 φλ.τσαγιού φρυγανιά
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1-2 λεπτά. Βάζουμε και το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνουμε και τα μανιτάρια ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε λίγο- λίγο τον ζωμό, προσέχοντας κάθε φορά να απορροφάται ώσπου το ρύζι να χυλώσει.. Θα χρειαστούμε 20-25 λεπτά. Βγάζουμε το τηγάνι από την φωτιά και προσθέτουμε τον κρόκο, τον μαιντανό, την παρμεζάνα, το πιπέρι και στο τέλος τα αυγά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Παίρνετε στην παλάμη σας το ρύζι, αφού κρυώσει, και το ισιώνετε με το χέρι σας, βάζετε στο κέντρο 1-2 κομματάκια μοτσαρέλα και το προσούτο και το κλείνετε, φτιάχνοντας ένα κεφτεδάκι. Άν χρειαστεί προσθέτετε με το χέρι σας λίγο ρύζι για να καλύψετε τα κενά. Πάρτε κοντά σας ένα μπολ με νερό για να βουτάτε τα χέρια σας, κάθε φορά που φτιάχνετε ένα πορτοκαλάκι.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε αρκετό λάδι να κάψει. Σε τρία διαφορετικά πιάτα βάζουμε το αλεύρι, τα αυγά χτυπημένα και την φρυγανιά.Περνάμε τα arancini πρώτα από το αλεύρι, μετά από το αυγό και στο τέλος απο τη φρυγανιά. Τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν, τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε.
Εδώ η συνταγή για arancini της Adelina, οικιακής βοηθού του επιθεωρητή Montalbano, για τα οποία «πούλησε» πρωτοχρονιά στο Παρίσι με την αγαπημένη του. Από το βιβλίο του Andrea Camilleri «Gli Arancini di Montalbano», όπου, ως συνήθως, παραθέτει και λεπτομέρειες για τη συνταγή:
http://www.buttalapasta.it/articolo/ricetta-arancini-al-ragu-di-montalbano/43639/