Μελιτζάνες παντού!!
Μελιτζάνες με ντοματούλα και ανεβατό, μελιτζάνες στο φούρνο, μελιτζάνες με λαζάνια, μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι είναι μερικές από τις συνταγές που δοκιμάσαμε στο Γαστρονομικό Εργαστήρι 4ο ΓΙΑΝΚΙΝ ΒΑΡ στον κήπο του καφέ του Γκαιτε από τη Λέσχη Γαστρονομίας.
«Γιανγκίν Βαρ» που στα τουρκικά σημαίνει «έχει φωτιά» αντηχούσε παντού στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, όταν στις 5/18 Αυγούστου 1917 ξεκινούσε η Μεγάλη Πυρκαγιά από ένα φτωχικό σπίτι στη συνοικία Μεβλανέ όπου κατοικούσαν δύο Ελληνίδες πρόσφυγες. Κάποιοι ισχυρίζονται πως τηγάνιζαν ψάρια, άλλοι πως μαγείρευαν μελιτζάνες, και άλλοι λένε πως «έβαζαν καζάνι» για να κάνουν μπουγάδα. Βασισμένοι σε αυτούς τους αστικούς μύθους, τα μέλη της Λέσχης που αποτελούνται από επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού , μοιράστηκαν συναρπαστικές ιστορίες της Θεσσαλονίκης και δημιούργησαν πιάτα βασισμένα στην εποχική μελιτζάνα, σε ένα γαστρονομικό εργαστήρι – ταξίδι στην ιστορία της Θεσσαλονίκης. Οι συνταγές με βασικό υλικό τη μελιτζάνα , φτιάχτηκαν και προσφέρθηκαν με πολύ μεράκι και άπειρη αγάπη από τα μέλη της Λέσχης : Γιάννης Κατσαντώνης «Αργοφαγειο» Ελσα Κουκουμέρια «αρτοποιεία Κουκουμέρια» Λίλιαν Σαμαρά «Γαστρονομικές εκδηλώσεις» Αγγελική Χριστοδούλου «Τα πάντα ρεί» Ντίνα Τέρτση ΜΑΙΑΜΙ , Ιφιγένεια Μαυροματάκη εταιρεία CITI Τις συνταγές της μελιτζάνας συνόδεψε η Μαλαγουζιά του Κτήματος Αρβανιτίδη.
Περιμένοντας με ανυπομονησία το επόμενο εργαστήρι μαγειρικής!!
Πρόσφατα σχόλια