Χουσμερί,ένα γλυκό από τα Γιάννενα
Περιορισμένες οι μετακινήσεις τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω covid,
ας ταξιδέψουμε νοητά με ένα γλυκό παραδοσιακό από τα όμορφα Γιάννενα, ένα γλυκό που πριν από δεκαετίες έβρισκε κανείς στα γαλατάδικα, μαγαζιά που σέρβιραν γάλα ζεστό, ψωμί με βούτυρο και μαρμελάδα, κρέμες, ρυζόγαλα ή στα μπουγατσαζίδικα δίπλα από τα ταψιά με τις μπουγάτσες.
ΥΛΙΚΑ
200 γρ. ανθότυρο ή μανούρι*
100 γρ. τυρί κρέμα
200 γρ. γάλα
50 γρ. βούτυρο λιωμένο
3 αυγά
150 γρ. ζάχαρη**
150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1 βανίλια
Σιρόπι
150 γρ. ζάχαρη
150 γρ. νερό
2-3 φυλλαράκια αρμπαρόριζα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε βράζοντας το σιρόπι μας. Μόλις δέσει το αφήνουμε να κρυώσει για να το ρίξουμε κρύο στο ζεστό γλυκό μας.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα υλικά μας, να ομογενοποιηθούν και αδειάζουμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα και αφού το βουτυρώσουμε πρώτα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου. Σοροπιάζουμε και απολαμβάνουμε.
*Η συνταγή που βρήκα προφανώς είναι προσαρμοσμένη στα σημερινά δεδομένα γιατί παλαιότερα το γλυκό γινόταν με τα τυριά που φτιάχναν στο σπίτι και με τα δικά τους βούτυρα. Και έτσι όμως είναι νόστιμο και μοσχοβολιστό.
** Το έχω δοκιμάσει και με τη μισή ζάχαρη και είναι εξίσου καλό.
Τα υλικά μας να είναι όλα σε θερμοκρασία δωματίου.
Πρόσφατα σχόλια