ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΑ

Υπάρχουν κάποια φαγητά ή μήπως όλα, που σηματοδοτούν για τον καθένα κάτι διαφορετικό. Τα ντολμαδάκια με ρύζι και γιαούρτι, μου φέρνουν στο νού Πρωτομαγιά, και την εικόνα της μαμάς μου να τα τυλίγει, ένα -ένα για να τα πάρουμε μαζί μας,στο τάπερ, στο πικ-νικ της Πρωτομαγιάς, το πρώτο της Άνοιξης.
Η λέξη ¨ντολμά¨ προέρχεται από το τούρκικο ρήμα dodulmark που σημαίνει γεμίζω. Οι ντολμάδες με κρέας σερβίρονται ζεστοί ενώ τα ντολμαδάκια με ρύζι τρώγονται συνήθως κρύα με γιαούρτι.
ΥΛΙΚΑ
80 αμπελόφυλλα
2 φλ.ρύζι καρολίνα
1/2 φλ. λάδι
1 κρεμμύδι ξερό
κρεμμυδάκια φρέσκα
δυόσμο-άνιθο
1/2 λεμόνι
1-2 φλ.νερό
1 φλ.λάδι
2 φλ.νερό
1 λεμόνι
Ζεματάμε τα αμπελόφυλλα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό και μετά τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε μιά κατσαρόλα ρίχνουμε το 1/2 φλ. λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι,αφού προηγουμένως το πλύνουμε και το στραγγίξουμε, ρίχνουμε περίπου 2 φλ. νερό και ανακατεύουμε. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά περίπου και ρίχνουμε τον δυόσμο, τον άνιθο και τον χυμό από 1/2 λεμόνι.
Παίρνουμε το αμπελόφυλλο, (με τα νεύρα προς τα επάνω), βάζουμε μια κουταλιά γέμιση, κλείνουμε τα πλαινά και το τυλίγουμε ρολό. Στρώνουμε τον πάτο μιας κατσαρόλας με φύλλα. Βάζουμε τα ντολμαδάκια το ένα κοντά στο άλλο, χωρίς να αφήνουμε κενά. Κάνουμε όσες σειρές χρειαστεί. Ρίχνουμε 1 φλ.λάδι, το νερό και τον χυμό από 1 λεμόνι. Ακουμπάμε ένα πιάτο πάνω απο τα ντολμαδάκια για να μην ξετυλιχτούν κατά το μαγείρεμα.Το νερό πρέπει μόλις να τα σκεπάζει. Σιγοβράζουμε για 40-45 λεπτά. Τα σερβίρουμε ζεστά ή κρύα με συνοδεία γιαουρτιού.


Πρόσφατα σχόλια