Πάμε… brunch;
Πάμε… brunch;
Το αντίδοτο στην Κυριακάτικη μελαγχολία βρέθηκε!!! Διαβάστε και που σερβίρεται…
Kείμενο: ΓΙΩΤΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Φωτογραφίες : ΣΙΣΣΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ
Μπορεί να ήρθε στη χώρα μας ως πρωτοχρονιάτικη μόδα, συνήθειο ταυτισμένο με τους ξενύχτηδες της παραμονής, που υποδέχονταν τον ήλιο της πρώτης μέρας του νέου χρόνου απολαμβάνοντας τον μπουφέ κάποιου κεντρικού ξενοδοχείου, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να διεκδικεί εβδομαδιαίο μερίδιο στις εξόδους μας. Κάπως έτσι η μόδα του brunch –από τη σύμπτυξη των αγγλικών λέξεων breakfast (πρωινό) και lunch (μεσημεριανό)- έχει γίνει αγαπημένη μας κυριακάτικη συνήθεια.
Όλα ξεκίνησαν από τη Βρετανία και συγκεκριμένα από τα γεύματα των… κυνηγών –η χρήση του όρου άλλωστε γίνεται σε τεύχος του περιοδικού «Hunter’s Weekly» εν έτει 1895- για να κατακτήσει αργότερα και την αμερικανική κοινωνία.
Ενας καταιγισμός από αυγά σε διάφορες εκδοχές, μια βροχή από κάθε μορφή ελληνικής τηγανίτας ή pancake κατά το ευρωπαϊκότερο, αλλά και τα δημοφιλή αμερικάνικα μπέιγκελ πειραγμένα αλά ελληνικά μέχρι μπέργκερ, και φυσικά τα διάσημα και στο εξωτερικό, υβριδικά ελληνικά γλυκά πρωταγωνιστούν σ’ αυτό το άλλοθι για πολύωρη και χαλαρωτική έξοδο χωρίς ξενύχτι, στο brunch. Σ’ αυτό το εξαιρετικό καλόπιασμα της Δευτέρας -την οποία όσο και να θες δεν μπορείς να αποφύγεις- σε στιλάτα μαγαζιά και κομψά ξενοδοχεία, σε νεανικά και μοδάτα στέκια, αλλά και σε μπιστρό με ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα που σε ταξιδεύουν σε ευρωπαϊκές γειτονιές. Από low budget προτάσεις μέχρι πιο χλιδάτες και με θέα 5 αστέρων και βάλε, εμείς δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε…
Στο La Place Mignone, εδώ και πέντε χρόνια είναι η αλήθεια ότι μας κακομαθαίνουν τις Κυριακές και μας αρέσει. Από τα πρώτα μαγαζιά που ήρθαν να συνεχίσουν τη μόδα που ξεκίνησαν τα ξενοδοχεία ικανοποιώντας και τους πιο δύσκολους με προσεγμένες και νόστιμες προτάσεις δια χειρός της σεφ τους Ιωάννας Πάλλη. Από το γευστικό και κλασικό πια κροκ μεσιε, καθώς και διάφορες άλλες εκδοχές αυγού, μέχρι την αγαπημένη quiche Lorraine, γεμιστές αράβικες πίτες, αλλά και τις παραδοσιακές πάστα φλώρα, μυλόπιτα, μπράουνι και πουτίγκα στήνουν προς τέρψιν μας από τις 10.00-14.00 σ’ ένα μεγάλο χορταστικό μπουφέ με ποικιλία από αλμυρές γεύσεις δίχως όμως να υστερούν αριθμητικά και σε αντίστοιχες γλυκές.
Τιμή μόλις 12 ευρώ κατ’ άτομο και 6 ευρώ για τα παιδιά –ω ναι για όλα τα παραπάνω και για άλλα πολλά κλασικά- συμπεριλαμβανομένου και ενός ροφήματος της αρεσκείας σας.
La Place Mignone, Εθνικής Αμύνης 4, 2310288354
Αν τώρα πάλι είστε πρωινοί τύποι ακόμα και την Κυριακή, στην ίδια γειτονιά, σχεδόν απέναντι, στο Tre Marie μπορείτε να σερβιριστείτε brunch από τις 9.00-12.00. Πρόκειται για την πιο οικονομική και γευστική πρόταση που έχουμε ανακαλύψει με μόλις 5 ευρώ κατά άτομο. Χωρίς εξεζητημένες προτάσεις αλλά με ικανοποιητικές γεύσεις –τοστ με αυγό, ομελέτα, πίτες, αλλαντικά και τυριά, αλλά και τα φρεσκότατα κριτσίνια τους. Διάφορα αλείμματα, αλλά με μόλις μια ή δυο γλυκές προτάσεις. Στα θετικά και ο καφές, τον οποίο χρεώνεστε έξτρα ανάλογα με το είδος, αλλά αν τον παραγγείλετε μέχρι και τις 11.00 τον απολαμβάνετε μόλις με 2 επιπλέον ευρώ ανεξαρτήτου είδους.
Tre Marie, Εθνικής Αμύνης 3 & Μητροπόλεως 110, τηλ. 2310242280
Ε λοιπόν όχι στο Εstrella, αν είσαι Θεσσαλονικιός δε πας για το μπουγατσάν – και ας έχει γίνει σήμα κατατεθέν του. Ή καλύτερα δεν πας μόνο γι’ αυτό, αλλά και για πολλά ακόμα νόστιμα που δε σταματά να δημιουργεί και να εμπλουτίζει το μενού ο σεφ Δημήτρης Κοπαράνης και οι συνεργάτες του. Δικός μας αγαπημένο το… μπέιγκελ με αυγό, τσένταρ και τριπλό μπέικον. Αλλά σίγουρα θα μπείτε στον πειρασμό να δοκιμάσετε πάνω από μια –βάζουμε στοίχημα- εκ των διάσημων υβριδικών προτάσεων είτε πρόκειται για πίτσα σε ζύμη από… κουλούρι είτε για τα υπέροχα pancakes ακόμα και στη red velvet εκδοχή τους για να μη μιλήσουμε και τα γιάμι prettyeclair τους. Στο νέο δε ανοιξιάτικο μενού –ακούραστος ο Κοπαράνης στους πειραματισμούς με τις γεύσεις- δοκιμάστε ακόμα αυγό ρουφηχτό στους 63 βαθμούς, με βούτυρο μαύρης τρούφας, κρέμα φέτας, μπέικον και τυρογαριδάκια. Επειδή, όμως, την Κυριακή η ουρά που θα δείτε θυμίζει αυτήν έξω από κατάστημα Dolce Gabanna σε ιταλικό χωριό outlet εμείς το προτιμάμε μέσα στην εβδομάδα. Γιατί στην Estrella δε χρειάζεται να περιμένεις μέχρι την Κυριακή για να έχεις ένα brunch με τα όλα του. Στα θετικά του μαγαζιού και τα εκπληκτικά ροφήματα. Τιμή κατά επιλογή
Estrella, Π. Μελά 48, τηλ.231 027 2045
Δε γίνεται να μπείτε στο SPOON στην καρδιά του κέντρου και να μη σας φτιάξει η διάθεση. Σαν την αίθουσα σχολείου που θέλαμε να έχουμε μαθητεύσει, οι επιλογές των χρωμάτων σε θαλασσί και ξανθό ξύλο αλλά και το γενικότερο προσεγμένο περιβάλλον θα σας κερδίσουν αμέσως και θα σας κάνουν να θέλετε να πιάσετε τραπέζι. Μόνο για να διαπιστώσετε ότι το περιβάλλον ανταποκρίνεται και στις γευστικές προτάσεις του. Τιμή κατά επιλογή, αλλά υπάρχουν και ενδιαφέρουσες και οικονομικές combo προτάσεις που σίγουρα θα καλύψουν τις γευστικές επιθυμίες σας χωρίς να αδειάσουν το πορτοφόλι σας. Στα must και το praline yogurt με ζεστή σοκολάτα γάλακτος, ενώ οι οπαδοί του brunch συνιστούν ανεπιφύλακτα και ανυπερθέτως τα βαφλάκια του.
SPOON, Παύλου Μελά 38, τηλ. 231 022 0290
Στους «Ορίζοντες» του Ηλέκτρα Πάλλας, στην πλατεία Αριστοτέλους το brunch ανεβαίνει πραγματικά σ’ άλλο επίπεδο. Εξάλλου ήταν και ένα από τα πρώτα ξενοδοχεία που μας μύησε εξ αρχής στην γιορτινή αυτή παράδοση και στην οποία συνεχίζει να πρωταγωνιστεί. Στο roofgarden του ξενοδοχείου το breakfast + lunch μετατρέπεται σε μια απολαυστική και αξέχαστη εμπειρία με την οποία οφείλεται έστω μια φορά να κακομάθετε τον εαυτό σας. Από τις 12.00 -16.00 μπορείτε να απολαύσετε προσεγμένες γεύσεις δια χειρός του σεφ Γιάννη Μπαχάρη πάντα με την καλύτερη θέα της πόλης. Αλμυρές προτάσεις με τα αυγά μπουριγιέ με καπνιστο σολωμό ή αυγά μαάια κ σπανάκι να ξεχωρίζουν, ενώ την παράσταση κλέβουν και τα μίνι μπεργκεράκια με κρέας black angus (οι πληροφορίες μας λένε ότι θα συμπεριληφθούν και στο νέο menou).
Και φυσικά εκτός των κλασικών πλέον pancakes και κρουασάν βουτήρου, προσφέρεται και μια «κολεξιόν» από γλυκάκια χάρμα οφθαλμών να θες να τα δοκιμάσεις ένα προς ένα. Από τα αγαπημένα μας τα λαχταριστά red velvet cakes «πειραγμένα» με μυζύθρα και γλυκό τριαντάφυλλο μέχρι τα φρεσκότατα και όσο πρέπει chewy μακαρόν –ω ναι μακαρόν. Προσθέστε ακόμα cheese cake φράoυλας, πεντανόστιμο κέικ καρότου και μια σοκολατόπιτα to die for.
Και όλα αυτά συνοδεία του αγαπημένου σας καφέ και απεριόριστης κατανάλωσης χυμών. Και κάπως έτσι η Κυριακή αποκτά άλλη νοστιμιά! Τιμή 22 ευρώ κατά άτομο –με πραγματικό value for money αν αναλογιστείτε ότι τόσα θα δίνατε για ένα γεύμα- και 11 ευρώ για παιδιά. Τηλεφωνείστε πριν το επισκεφτείτε, επειδή ένα τέτοιο μοναδικό brunch δεν συμβαίνει κάθε εβδομάδα.
«Ορίζοντες» του Ηλέκτρα Πάλλας, Πλ. Αριστοτέλους 9, τηλ. 2310 294 036
Στο be* βουλιάξτε στον τυρκουάζ καναπέ με φόντο τον αγαπημένο μαυροπίνακα και παραγγείλετε. Στεγασμένο στο ισόγειο του ξενοδοχείου «Excelsior» -από τα εκπληκτικότερα δείγματα αρχιτεκτονικής που γλύτωσε της μανίας της αντιπαροχής- θα βρείτε μια ποικιλία γευστικών συνδυασμών, που για να την ανακαλύψετε θα πρέπει να το κάνετε κυριακάτικο στέκι. Από quiche lorraine, αυγά benedict, φρεσκοψημένα μπουγατσάκια, παραδοσιακή τυρόπιτα και τραγανά κουλούρια Θεσσαλονίκης μέχρι pancake με φυστικοβούτυρο και φράουλες και γλυκά του κουταλιού. Τιμή κατ’ επιλογή.
be* , Κομνηνών 10 και Μητροπόλεως, τηλ. 2310-02-10-10
Ακόμη και τα Λαδάδικα φαίνεται ότι έχουν υποκύψει στη μόδα του brunch. Παραφράζοντας το γνωστό τραγούδι… ένας Irish man στη Θεσσαλονίκη κάντε μια στάση στο «The Dubliner» στα Λαδάδικα αν θέλετε να δοκιμάσετε ένα τυπικό Ιρλανδέζικο πρωινό. Τουτέστιν ιρλανδέζικα τηγανιτά αυγά, μπέικον, χοιρινά λουκάνικα, μανιτάρια, κροκέτες, φασόλια και φρυγανισμένο ψωμάκι. Φήμες, πάντως, μιλάνε για πεντανόστιμα αυγά Benedict –αυγά ποσέ με Hollandaise sauce στρογγυλοκαθισμένα σε μάφιν ολικής άλεσης. Τιμή κατά επιλογή.
The Dubliner, Κατούνη 16-18, (Λαδάδικα), τηλ. 2310 – 51-78-65
Αν τώρα και την Κυριακή επιμένετε ανατολικά –θες το άγχος για το πάρκινγκ, που να σβήσεις κλήσεις πλέον, θες ότι – το The Prince Barsserie, στο Mediterranean Cosmos είναι μια από τις top επιλογές σας. Την Κυριακή το κεντρικό μπαρ του Prince Barsserie μετατρέπεται σε πρωινό μπουφέ ξενοδοχείου. Με 12 ευρώ κατά άτομο –παιδιά έως 4 ετών δωρεάν και από 4 και άνω στα 6 ευρώ- μπορείτε να γεμίσετε τα πιάτα σας ξανά και ξανά, ενώ χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση μπορείτε να έχετε απεριόριστη κατανάλωση κάθε είδους καφέ. Εξ ου και μια τηλεφωνική κράτηση πριν ξεκινήσετε –αν είστε και τύποι του προγράμματος και από την προηγούμενη ακόμα καλύτερα- για να σιγουρέψετε και το τραπεζάκι σας δεν είναι διόλου κακή ιδέα.
The Prince Barsserie, Mediterranean Cosmos (Πυλαία), τηλ. 2310-02-85-59
Πρόσφατα σχόλια