ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΣΑΛΑΤΑ

Βίγνα η ονυχωτή. Αφού διέσχισε τον ταραγμένο Ατλαντικό ωκεανό, στα αμπάρια της γαλέρας του Κολόμβου, ως αντίδωρο της ανακάλυψης της Αμερικής, το φασόλι, ήρθε και βρήκε στην Ευρώπη τη θέση του. Η θρεπτική του αξία, του έδωσε το όνομα ¨το κρέας του φτωχού¨, μιας και η περιεκτικότητα του σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και βιταμίνες Α, Β, και C, το κάνουν ιδανική τροφή. Με το ταπεινό φασόλι τράφηκε και σώθηκε πολλές φορές ο πολύπαθος ελληνικός λαός. Όμως το όσπριο αυτό, της οικογενείας των ψυχανθών, είναι ο σταθερός σύντροφος του νηστεύοντος πιστού, σε περιόδους Σαρακοστής. Ένας εκ των συγγενών του φασολιού, η βίγνα η ονυχωτή, το γνωστό μαυρομάτικο φασόλι, είναι ο πρωταγωνιστής του σημερινού μας πιάτου.
ΥΛΙΚΑ
1 φλ.φασόλια μαυρομάτικα
1 φρ.κρεμμυδάκι
1 ντομάτα
1/4 φλ. λάδι
1/2 λεμόνι
αλάτι-πιπέρι
Βράζουμε τα φασόλια για 10 λεπτά περίπου. Τα στραγγίζουμε και πετάμε το νερό. Συνεχίζουμε το βράσιμο, ρίχνοντας ζεστό νερό και τον χυμό από 1/2 λεμόνι. Όταν βράσουν τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, το λάδι, τα φασόλια, αλάτι, πιπέρι και την ντομάτα και ανακατεύουμε. Άν θέλουμε ρίχνουμε και μαϊντανό.
Την συνταγή αυτή, μας την έδωσε η φίλη Μάρα, εκλεκτή μαγείρισσα και ιδιοκτήτρια του κρητικού ρακάδικου ¨ο ντελικανής¨στην οδό Μανουσογιαννάκη, στη Θεσσαλονίκη.

Πρόσφατα σχόλια