Χειμωνιάτικη μαρμελάδα με λωτούς

Πορτολάχρους και εύγευστος, ο λωτός τα τελευταία χρόνια άρχισε να μπαίνει δυναμικά στο διατροφολόγιο μας.
Είναι πανάρχαιο φρούτο που μάλλον έχει καταγωγή από την Ινδία, όπου και λένε ότι την μέρα που γεννήθηκε ο Βούδας, φύτρωσε ένα δέντρο λωτού, και διαμέσου του Θιβέτ και της Κίνας έφτασε και στη Μεσόγειο, όπου έγινε το ιερό φυτό της αρχαίας άνω Αιγύπτου.
Ο θεός του φωτός, ο Ώρος, βγαίνει μέσα απο ένα άνθος λωτού, ενώ αργότερα οι Άραβες θεώρησαν τον λωτό φρούτο του παραδείσου και είναι το εθνικό φρούτο της Ιαπωνίας.
Σε μας είναι γνωστός από την ομηρική Οδύσσεια, όπου οι ναύτες του Οδυσσέα που κατέβηκαν στη χώρα των λωτοφάγων και δοκίμασαν τον γλυκό καρπό ξέχασαν την πατρίδα και τους συντρόφους τους και χρειάστηκε να τους πάρουν πίσω δια της βιας.. ειρίσθω εν παρόδω, η χώρα αυτή τοποθετείται στο νησί του κόλπου της σύρτης, στη σημερινή Λιβύη.
Ο καρπός είναι μετρίου σχήματος, στρογγυλό και πεπλατυσμένο στα άκρα, με σφιχτή ροδόχρομη σάρκα που είναι στυφή αλλά όταν ωριμάζει και γίνεται μαλακή έως υδαρής αποκτά εξαιρετική γλυκύτητα.
Ο λωτός είναι πολύ καλή πηγή β καροτίνης, βιταμινών Α και C, φυτικών ινών και καλίου.
Αυτήν την εποχή η αγορά είναι γεμάτη από το φρούτο αυτό.
Άν σας έχουν περισσέψει κάποιοι υπερώρημοι ή τους βρήκατε σε εξαιρετική τιμή στη λαϊκή, τότε δοκιμάστε να τους κάνετε μαρμελάδα.
Η παρασκευή είναι εύκολη και το αποτέλεσμα εξαιρετικό. Ιδανική για γλυκά (ταρτάκια, πάστα φλώρα κ.τ.λ.)
Ο συνδιασμός με φρέσκο βούτυρο πάνω σε φρυγανισμένη φέτα ψωμί, θα απογειώσει τη γεύση.

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό λωτοί
100 γρ. ζάχαρη*
Χυμό από 1 λεμόνι
Ξύσμα λεμονιού
κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίστε τους λωτούς από τη φλούδα και ρίξτε τους σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και αφήστε τους καμμά ωρίτσα.
Βάλτε τους να βράσουν σε χαμηλή φωτιά, προσθέτοντας τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα.
Άν δείτε ότι χρειάζεται, προσθέστε λίγο ζεστό νερό, για να μην σας κολλήσει η μαρμελάδα.
Σε αυτήν που έκανα δε χρειάστηκε να προσθέσω νερό γιατί οι λωτοί ήταν πολύ ζουμεροί και βγάλαν τα υγρά τους.
5-10 λεπτά πριν κλείσετε τη φωτιά ρίξτε 1-2 ξυλαράκια κανέλας.Άν θέτε πολτοποιήστε την με το ραβδομπλέντερ γαι πιό ωραία υφή.
Βάλτε την σε αποστειρωμένο βάζο, κλείστε το καπάκι και αφήστε το ανάποδα μέχρι να κρυώσει.
Καλή επιτυχία.
* επειδή το φρούτο από μόνο του έχει πολλά σάκχαρα προτίμησα να περιορίσω τη ζάχαρη. Ανάλογα με τις προτιμήσεις σας μπορείτε να προσθέσετε περισσότερη ζάχαρη.

Πρόσφατα σχόλια