Ψάρια στο φούρνο
Οι δύο βασικοί αποτρεπτικοί λόγοι για το ψήσιμο ψαριού στο σπίτι ήταν για μένα 1) ο φόβος για το άν θα ψηθεί σωστά και 2) η μυρωδιά της ψαρίλας στο σπίτι. Όταν ξεπέρασα τον πρώτο λόγο, συμβιβάστηκα με τον δεύτερο, κάνοντας διάφορα κόλπα, όπως να ψήνω φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού στον φούρνο κ.τ.λ.
Μετά από αρκετά ψησίματα ψαριού στο φούρνο, έχω καταλήξει πως ο πιο απλός τρόπος μαγειρέματος, είναι και ο πιο νόστιμος. Μάλλον, αυτό ισχύει για όλα μας τα φαγητά. Η επιτυχία αυτής της συνταγής εξαρτάται από την ώρα ψησίματος, και μόνο. Να μην το παραψήσουμε δηλαδή και μας βγεί στεγνό και να κρατήσει τους χυμούς του, ώστε να είναι νόστιμο.
Επειδή κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, η εμπειρία σας θα σας δείξει, πότε είναι η στιγμή για να βγάλετε το ψάρι από τον φούρνο σας. Άν έχετε ένα θερμόμετρο φούρνου, θα σας βοηθήσει τις πρώτες φορές.
Η θερμοκρασία του εσωτερικού του ψαριού δεν θα πρέπει να υπερβεί τους 60ο βαθμούς, ώστε να παραμείνει ζουμερό. Εξαρτάται, βέβαια, και από το βάρος και από το μέγεθος των ψαριών που ψήνεται.
ΥΛΙΚΑ
1 κ.ψάρι
2-3 κολοκυθάκια
1 κρεμμύδι
2 καρότα
50 ml κρασί άσπρο
50 ml ελαιόλαδο
λίγο μαϊντανό
1 λεμόνι
αλάτι- πιπέρι
λαδολέμονο για το σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβετε τα κολοκυθάκια και τα καρότα σε λωρίδες και το κρεμμύδι στα τέσσερα. Αλατοπιπερώνετε το ψάρι και εσωτερικά και βάζετε μέσα στην κοιλιά του, το λεμόνι σε φέτες και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο. Βάζετε το ψάρι στο ταψί σε λαδόκολλα, μαζί με τα λαχανικά, ρίχνετε το κρασί και το λάδι. Βάζετε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο βαθμούς για 35 με 40 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο σας. Σερβίρετε αμέσως με λαδολέμονο και καλή σας όρεξη.
Πρόσφατα σχόλια