Μωσαϊκό ή Σαλάμι γλυκό

Εύκολο, γρήγορο και νόστιμο, το μωσαικό, λόγω των κομματιών μπισκότων, ή αλλιώς κορμός ή σαλάμι, εξαιτίας του τρόπου που το τυλίγαν οι μαμάδες μας, κλείνει μέσα του λίγη από την παιδική μας ηλικία. Πολλά ονόματα, πολλές συνταγές για ένα γλυκό που το φτιάχνουμε όλοι, με μικρές παραλλαγές.

ΥΛΙΚΑ
200 γρ.βούτυρο
100 γρ.άχνη **
1 σφηνάκι κονιάκ
50 γρ.κακάο
1 χούφτα καρύδια σπασμένα
200 γρ.μπισκότα πτι-μπερ
125 γρ.κουβερτούρα
125 γρ.κρέμα γάλακτος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σπάμε την σοκολάτα σε κομμάτια και την λιώνουμε σε μπεν-μαρί. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε. Την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη, το κονιάκ, το κακάο και τα καρύδια. Βάζουμε και τα μπισκότα που έχουμε προηγουμένως σπάσει με τα χέρια σε μικρά κομματάκια. Από το μείγμα της λιωμένης σοκολάτας προσθέτουμε το μισό περίπου, και αφήνουμε τόσο όσο να αλείψουμε τον κορμό. Απλώνουμε το μείγμα σε μια λαδόκολλα* και το σχηματοποιούμε σαν σαλάμι. Ρίχνουμε και την υπόλοιπη σοκολάτα και αφήνουμε λίγη ώρα μέχρι να σταθεροποιηθεί. Βάζουμε στην κατάψυξη για περίπου 2 ώρες. Εναλλακτικά μπορούμε να το βάλουμε σε μια μακρόστενη φόρμα και να το βάλουμε στο ψυγείο, για 3-4 ώρες, μέχρι να σταθεροποιηθεί. Για να το ξεφορμάρουμε βυθίζουμε την φόρμα σε ζεστό νερό και αναποδογυρίζουμε το γλυκό σε μια πιατέλα. Γαρνίρουμε με λίγο ξύσμα πορτοκαλιού.
* για πιό εύκολη χρήση της λαδόκολλας,την βρέχουμε και την στραγγίζουμε. Γίνεται έτσι πιο εύκαμπτη.
** έχω κάνει το ίδιο γλυκό και με ελάχιστη άχνη (2 κουτ.σούπας) και είναι εξίσου γευστικό, με πιό bitter γεύση.


Πρόσφατα σχόλια