ΓΑΥΡΟΣ ΤΗΓΑΝΗΤΟΣ

Η ελληνική εκδοχή του fish’n’chips.
Ο γαύρος είναι ένα μικρό ψάρι με μήκος 10 έως 15 εκατοστά, που ζει στις ευρωπαϊκές θάλασσες. Ο Γαύρος ή γάβρος ήταν γνωστός στους Αρχαίους Έλληνες και μάλιστα , η «αφύη» – όπως ονομαζόταν – ήταν από τα πιο δημοφιλή εδέσματα. Είναι επίσης αγαπητός και στην Τουρκία , όπου ονομάζεται «χαψί».
Οι Ρωμαίοι παρασκεύαζαν με αυτά τα μικρά ψάρια μια σάλτσα πολύ δημοφιλή, που ονομαζόταν garum. Μαγείρευαν τον γαύρο και τον έλιωναν με άλμη, ξύδι και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Φαίνεται ότι το garum έμοιαζε πολύ με την πάστα αντζούγιας των σύγχρονων βρετανών. Το κρέας του γαύρου, είναι πολύ νόστιμο, ειδικά αν πριν το μαγείρεμα πεταχτεί το κεφάλι, επειδή πικρίζει λίγο.
Ο γαύρος είναι από τα πιο ωφέλιμα ψάρια με πολλά ωμέγα-3, τα οποία κάνουν καλό στην καρδιά και γενικά στη καλή κυκλοφορία του αίματος. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και φώσφορο, ενώ, παράλληλα, αποτελεί καλή πηγή νιασίνης. Επιπλέον, η χαμηλή περιεκτικότητά του σε νάτριο τον καθιστά μια καλή επιλογή ακόμη και για εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπέρτασης.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό γαύρος
1/2 φλ.αλεύρι
1/2 φλ.νισεστέ
1/2 κ.γλ.θυμάρι
1 κ.γλ.ρίγανη
λάδι για το τηγάνισμα
αλάτι
Καθαρίζουμε τον γαύρο, κόβοντας το κεφάλι και τραβώντας απο την πλευρά της κοιλιάς με φορά προς την ουρά αφαιρούμε τα εντόσθια. Έπειτα βγάζουμε το κεντρικό κόκκαλο. Τον ξεπλένουμε και τον αφήνουμε να στραγγίξει.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το νισεστέ και το θυμάρι.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι. Ρίχνουμε τα φιλέτα γαύρου στο αλεύρι και τα τινάζουμε καλά. Τα τηγανίζουμε στο καυτό λάδι γυρνώντας τα, για να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.Όταν τα βγάλουμε στο πιάτο, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και το αλάτι. ( Άν έχουμε φρέσκια ρίγανη, την προτιμάμε. Η γεύση της είναι πολύ πιο έντονη και η μυρωδιά της δεν συγκρίνεται με εκείνη της αποξηραμένης).
Συνοδεύουμε με ένα δροσερό άσπρο κρασί .

Πρόσφατα σχόλια