Baccala alla Veneziana

Σε ένα πρόσφατο γαστρονομικό ταξίδι,στην Ιταλία, που οργάνωσε το Ελληνοιταλικό Επιμελητήριο Θεσ/νίκης, βρέθηκα στην μαγευτική Τεργέστη.Εκεί είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω μιά διαφορετική συνταγή για τον μπακαλιάρο.
Το πιάτο, το δοκίμασα, στην osteria 9 nove agli orfanelli, στη via pozzo di crosada 9, ένα μικρό και αναπάντεχο γαστρονομικό παράδεισο, κρυμμένο από τα μάτια των τουριστών. Άν βρεθείτε, σε αυτήν την όμορφη παραθαλάσσια πόλη και λιμάνι της βορειανατολικής Ιταλίας μην παραλείψετε να επισκεφθείτε αυτό το μικρό, συμπαθητικό εστιατόριο και να εμπιστευθείτε τον ιδιοκτήτη για τις επιλογές σας.
Σήμερα, λοιπόν, που όλοι τρώμε μπακαλιάρο, σας προτείνω αυτήν την διαφορετική συνταγή. Δεν έχει την μορφή κυρίως πιάτου αλλά περισσότερο μιας «αλοιφής-κρέμας». Συνοδεύεται υπέροχα με φρυγανισμένο ψωμάκι.
ΥΛΙΚΑ
1 κομμάτι μπακαλιάρο παστό (800 γρ.περίπου)
300 γρ.νερό
200 γρ.γάλα
λάδι
σκόρδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο για 36 ώρες περίπου, αλλάζοντας κάθε 3-4 ώρες το νερό. Τον κόβουμε σε 4-5 κομμάτια και τον βράζουμε με το νερό και το γάλα για 30 λεπτά περίπου. Το αφήνουμε να κρυώσει και τον καθαρίζουμε από τα κόκκαλα και την πέτσα. Στη συνέχεια βάζουμε στο multi τον μπακαλιάρο με το σκόρδο και προσθέτουμε λίγο-λίγο το λάδι. Δεν το πολτοποιούμε πάρα πολύ αλλά τόσο όσο να τον καταλαβαίνουμε στο στόμα. Ο μπακαλιάρος μας είναι έτοιμος.


Πρόσφατα σχόλια