Παγωτό από σπίτι
Από την Κίνα του 600 π.Χ. λένε ότι προέρχεται το πρώτο παγωτό με χιόνι, γάλα και ρύζι. Ενώ ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρωνας απολάμβανε φρέσκο χιόνι με φρούτα.
Στην Ευρώπη λέγεται πως τη συνταγή του παγωτού έφερε ο Μάρκο Πόλο από την Άπω Ανατολή τον 13ο αιώνα αλλά και περιηγητές του 16ου αιώνα στην Κωνσταντινούπολη περιγράφουν εντυπωσιασμένοι τις αποθήκες με χιόνι για να αραιώνουν τα σερμπέτια και να το ανακατεύουν με χυμούς φρούτων.
Το πρώτο μαγαζί ωστόσο με παγωτά το άνοιξε Ιταλός, ο Φραντσέσκο Προκόπιο Κούτο, το 1686 στο Παρίσι, το διάσημο “ Λε Προκόπ “, που υπάρχει μέχρι σήμερα.
Το παγωτό σηματοδοτούσε πάντα, την έναρξη του καλοκαιριού.
Παγωτό ξυλάκι, σε κύπελο ή σε χωνάκι, γεύσεις κλασικές όπως η κρέμα,η σοκολάτα και η μόκα, γρανίτες φράουλα ή σορμπέ λεμόνι το παγωτό αρέσει σε όλους, μικρούς και μεγάλους.
Μια εύκολη συνταγή για ένα επιδόρπιο δροσιστικό σας προτείνω σήμερα.
ΥΛΙΚΑ
1 γάλα εβαπορέ
250 ml γάλα φρέσκο
1/2 φλ.ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ ρίχνετε όλο τα γάλα και το βάζετε στην κατάψυξη. Μετά από 1-2 ώρες θα έχει αρχίσει να παγώνει, να κάνει κρυστάλλους.Πριν αρχίσει να πήζει, βγάλτε το από την κατάψυξη και χτυπήστε το με το μίξερ για 2-3 λεπτά. Ρίχνετε και τη ζάχαρη και χτυπάτε για λίγο ακόμη. Ξανά στην κατάψυξη και ύστερα απο μισή με μία ώρα το βγάζετε και το ανακατεύετε με ένα κουτάλι. Στην κατάψυξη και πάλι για να παγώσει και είναι έτοιμο. Άν θέλετε στο τελευταίο ανακάτεμα μπορείτε να ρίξετε κάποιο φρούτο σε μικρά κομματάκια, φράουλες ή βερύκοκκα.
Η υφή του δεν είναι λεία όπως τα παγωτά εμπορίου αλλά η γεύση του είναι πολύ καλή και κυρίως δεν έχει υλικά που δεν γνωρίζουμε.
Το έχω κάνει και χωρίς να βάλω καθόλου ζάχαρη και ήταν εξίσου νόστιμο.
Σερβίρετε το,με λίγο σιρόπι βύσσινο, ξηρούς καρπούς ή τριμμένη σοκολάτα.
Πρόσφατα σχόλια