ΦΑΚΟΣ ΕΣΘΙΟΜΕΝΟΣ

Η φακή ή ο φακός ο μαγειρικός, είναι ένα από τα πρώτα φυτά που ξεκίνησε να καλλιεργεί συστηματικά ο άνθρωπος. Καλλιεργείται από τα αρχαία χρόνια (γύρω στο 2000 π.Χ.), σχεδόν συγχρόνως με το κριθάρι και το σιτάρι. Η καλλιέργεια της φακής ήταν γνωστή στην αρχαία Αίγυπτο, ενώ στους αρχαίους Έλληνες ήταν γνωστή ως φακός εσθιόμενος. Στη σύγχρονη Ελλάδα οι φακές καθιερώθηκαν ως φαγητό των φτωχών. Η έκφραση ¨αντί πινακίου φακής¨ έχει καθιερωθεί, όταν θέλουμε να δείξουμε ότι δώσαμε κάτι πολύτιμο με μηδαμινό αντάλαγμα.Τα οφέλη όμως που προκύπτουν από την κατανάλωση της φακής, μόνο φτωχά δεν είναι για τον οργανισμό. Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης ενώ λόγω του φυλλικού οξέος και του μαγνήσιου συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Επίσης εμποδίζουν, τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα να αυξηθούν μετά το γεύμα και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο. Ένα φλυτζάνι μαγειρεμένες φακές έχει μόλις 230 θερμίδες. Καταναλώνονται κυρίως σαν σούπα ωστόσο ταιριάζουν πολύ και με το ρύζι.
ΥΛΙΚΑ 2
250 γρ.φακές
2-3 καρότα
1 κρεμμύδι ξερό
1 σκ.σκόρδο
250 γρ.σάλτσα ντομάτας
2 κουτ.σ. ξύδι
1 φύλλο δάφνης
αλάτι- πιπέρι
ελαιόλαδο
νερό
Πλένουμε τις φακές και τις αφήνουμε σε χλιαρό νερό για καμμιά ωρίτσα. Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε με το ελαιόλαδο το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τα καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες και το σκόρδο. Όταν σωταριστούν, προσθέτουμε το νερό, τη δάφνη, το ξύδι, το αλάτι, το πιπέρι και τις φακές και το αφήνουμε να βράσει για 40 λεπτά περίπου. Ρίχνουμε και την σάλτσα ντομάτας και αφήνουμε να βράσει για ακόμα 15-20 λεπτά.

Πρόσφατα σχόλια