ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΡΙΦΤΗ

Το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, κατά το ελληνικό έθιμο, όλη η οικογένεια μαζεύεται γύρω από το τραπέζι, και κόβει την βασιλόπιτα στην οποία έχει μπεί ένα φλουρί. Σε αυτόν που θα τύχει το φλουρί, θα είναι ο τυχερός της νέας χρονιάς.
Το έθιμο έχει διάφορες παραλαγές, ανά την επικράτεια. Γλυκές πίτες σαν κέικ φτιάχνουν συνήθως στα αστικά κέντρα ενώ στην επαρχία φτιάχνουν πίτες με φύλλα. Στη Μακεδονία κάνουμε κρεατόπιτα, οι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία κάνουν το χριστόψωμο, ενώ οι ¨μπαγιάτες¨Θεσσαλονικείς τη λεγόμενη τριφτή βασιλόπιτα.
Όποια εκδοχή και άν επιλέξετε, σας εύχομαι καλή επιτυχία και ο νέος χρόνος να σας φέρει πολλά πολλά χαμόγελα. Καλή χρονιά σε όλους.
ΥΛΙΚΑ
250 γρ.βούτυρο
200 γρ.ζάχαρη
1/2 κιλό αλεύρι ( που φουσκώνει μόνο του)
3 αυγά
1 ασπράδι
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1 βανίλια
2 -3 κουτ.σ. κονιάκ
1 κουτ. σπορέλαιο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
(προαιρετικά 1/2 κουτ.γλ.μαχλέπι)
Χτυπάμε το βούτυρο να αφρατέψει και σιγά σιγά ρίχνουμε τη ζάχαρη και το σπορέλαιο. Ρίχνουμε και τα 3 αυγά. Προσθέτουμε το κονιάκ και ρίχνουμε το μείγμα μας μέσα στο αλεύρι. Ανακατώνουμε και ρίχνουμε το χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα, τη βανίλια και το μαχλέπι. Το ζυμώνουμε ελαφρά και το βάζουμε στο ταψί μας. Σε ένα φλυτζανάκι ανακατεύουμε το ασπράδι με μιά κουταλιά νερό και μιά κουταλιά λεμόνι και αλείφουμε τη βασιλόπιτα. Την τρυπάμε με ένα πηρούνι και ξαναβάζουμε λίγο από το ασπράδι.Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.

Πρόσφατα σχόλια