Το Sushi της καραντίνας

Από τότε που ήταν μικρή (ο λόγος για την Χρύσα την κόρη των γειτόνων μας) μας έφτιαχνε κέικ, μπισκότα και περίεργα γλυκά και με χαρά δοκιμάζαμε γιατί δεν ήταν μόνο η προσπάθεια ενός μικρού παιδιού αλλά ήταν νόστιμα και πετυχημένα. Τώρα όμως πια η μαγειρική της πήγε σε άλλο επίπεδο. Εν μέσω καραντίνας δοκιμάσαμε σούσι και ήταν πραγματικά τέλειο και ως προς την εμφάνιση αλλά και ως προς την γεύση. Ένα είναι σίγουρο, δεν θα πεινάσουμε ποτέ!!
Σούσι σημαίνει ¨ρύζι με ξύδι¨ που συνδυάζεται με ωμό ή μαριναρισμένο ψάρι ή λαχανικά, σερβίρεται με σάλτσα σόγιας ή τζίντερ και είναι παραδοσιακό φαγητό της Ιαπωνίας.
Άν σας αρέσουν οι εξωτικές και διαφορετικές γεύσεις,δοκιμάστε να το φτιάξετε. Ιδού και η συνταγή.
ΥΛΙΚΑ
200 γρ. ρύζι αρμπόριο
400 γρ. νερό
2κ.σ ρυζόξιδο ή μηλόξιδο
2κ.σ. ζάχαρη
50 γρ. mirin (γλυκό κρασί ρυζιού)
για το σούσι
1 φιλέτο σολομού
100 γρ. σουρίμι
1 αγγούρι (κομμένο σε λεπτές λωρίδες)
1 αβοκάντο
3 φύκια
1-2 κ.γλ.μαγιονέζα
1κ.σ.σουσάμι
1/2 κ.γλ. wasabi
πάστα wasabi και σάλτσα σόγιας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε μια κατσαρόλα με μερό να βράσει. Σε ένα μπολ ξεπλένουμε με κρύο νερό το ρύζι για να φύγει το άμυλο. Σουρώνουμε και προσθέτουμε το ρυζόξιδο, τη ζάχαρη, το νερό, το mirin και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε το μπολ πάνω στην κατσαρόλα με το νερό που βράζει, για 30 λεπτά περίπου. Αφαιρούμε το μπολ απο το μπεν μαρί, βγάζουμε τη μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει.
Για τον σολομό με αβοκάντο
Στρώνουμε ένα φύκι. Βάζουμε μια στρώση από το ρύζι αφήνοντας 1 εκ.κενό στη μια πλευρά για να το τυλίξουμε.
Κόβουμε το πιό λεπτό κομμάτι του σολομού σε λωρίδες και το βάζουμε πάνω από το ρύζι. Κόβουμε ένα μικρό κομμάτι αβοκάντο και το βάζουμε πάνω από τον σολομό. Τυλίγουμεκαι το πιέζουμε καλα για γίνει το σούσι μας. Βάζουμε στην άκρη από το φύκι λίγο νερό για να κολλήσει. Με ένα κοφτερό μαχαίρι το κόβουμε σε μικρά ρολάκια.
Για το σουρίμι
Ανοίγουμε 5-6 κομμάτια από το σουρίμι, να γίνει λεπτές λωρίδες, το βάζουμε σε ένα μπολ και το ανακατεύουμε με τη μαγιονέζα. Στο μπολ με το ρύζι βάζουμε το σουσάμι και το ανακατεύουμε. Στρώνουμε ένα φύκι στο sushi mat (ένα σουπλά που θα μας βοηθήσει να τυλίξουμε το σούσι) και απλώνουμε μία στρώση ρύζι. Αναποδογυρίζουμε το φύκι με το ρύζι ώστε το ρύζι να είναι από κάτω και όταν το τυλίξουμε το ρύζι να είναι από έξω.
Τυλίγουμε με τον ίδιο τρόπο αλλά προσεχτικά γιατί στην εξωτερική πλευρά είναι το ρύζι. Απλώνουμε το σουρίμι και το ψιλοκομμένο αγγουράκι καιπασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.
Σερβίρουμε με wasabi και σόγια σως. 

Πρόσφατα σχόλια