ΘΥΜΑΡΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ

Μόλις έκοψα από τη γλάστρα μου λίγα κλαδάκια θυμάρι για να τα χρησιμοποιήσω σε μία συνταγή με κολοκυθάκια και διαπίστωσα για ακόμη μία φορά τη χαρά να έχει κανείς τα μυρωδικά που χρειάζεται, δίπλα του. Τα φρέσκα μυρωδικά και βότανα δίνουν στο φαγητό μας, πλούσια γεύση και ένταση.
Ακόμη και άν έχετε λίγο χώρο στο μπαλκόνι σας, βάλτε 2-3 γλάστρες με τα απαραίτητα καθημερινά μυρωδικά, ρίγανη,δυόσμο,θυμάρι ή ότι άλλο προτιμάτε και θα δείτε πόσο πιο νόστιμα θα γίνουν τα φαγητά σας.
Το θυμάρι είναι ένα βότανο που το συναντάμε στην Μεσόγειο από την αρχαιότητα. Στην αρχαία Ελλάδα το κατανάλωναν με τη μορφή τσαγιού για την καλή λειτουργία του μυαλού τους, οι Ρωμαίοι έκαναν μπάνιο με θυμάρι για να αποκτήσουν ενεργητικότητα ενώ οι Σουμέριοι το χρησιμοποιούσαν ως μπαχαρικό.
Στη φαρμακολογία το θυμάρι είναι το φυτό με τις περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες, η σημαντικότερη εκ των οποίων είναι η αντιμικροβιακή του δράση. Παλαιότερα στα χειρουργεία χρησιμοποιούσαν διάλυμα θυμαριού μαζί με σαπούνι για την απολύμανση των χεριών. Σε πολλές χώρες των Βαλκανίων, ακόμη και σήμερα, καίνε θυμάρι στους στάβλους για να απομακρύνουν τις μολυσματικές ασθένειες.
Το θυμάρι ως ρόφημα, τονώνει το ανοσοποιητικό,μαλακώνει το βήχα,είναι αποχρεμπτικό και καταπολεμά το φούσκωμα. Με βάμμα θυμαριού μπορείτε να κάνετε εντριβές για ρευματικούς πόνους. Συνιστάται επίσης σε περιπτώσεις άγχους ή ατονίας.
Στη μαγειρική ταιριάζει πολύ με κρεατικά, ιδίως αυτά που μαγειρεύονται σε σάλτσα ντομάτας ενώ στη Μασσαλία είναι απαραίτητο συστατικό για το ψάρι.
Επίσης δίνει πλούσια γεύση στα λαχανικά και στα μανιτάρια.
Βάλτε σε 1 μπουκάλι ελαιόλαδο 3-4 κλαράκια φρέσκο θυμάρι,αφήστε το σε σκοτεινό σημείο για 15-20 ημέρες, σουρώστε το και χρησιμοποιείστε το σε σαλάτες ή μαρινάδες. Βάλτε το θυμάρι στη διατροφή σας και δείτε τη διαφορά.


Πρόσφατα σχόλια