ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΚΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΟΥ

Μια συνταγή, από τη σεφ Κική Εμμανουηλίδου για εγγυημμένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.
Τα σουτζουκάκια είναι μακρόστενα κεφτεδάκια, λίγο πικάντικα, που πρώτα τηγανίζονται και μετά μαγειρεύονται σε σάλτσα. Τα λέμε σμυρναίικα, γιατί τα μαγείρευαν οι Σμυρνιές Μικρασιάτισσες νοικοκυρές που φημίζονταν για τα νόστιμα φαγητά τους.
Συνήθως τα σερβίρουμε με ρύζι ή πουρέ πατάτας.
Σουτζουκάκια σμυρναίικα
ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1/2 κιλό κιμάς χοιρινός
2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο
3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί (μουσκεμένο)
2 αβγά
λίγο μπαχάρι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι
μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
λίγο αλεύρι
λάδι για τηγάνισμα
Σάλτσα
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 ντομάτες τριμμένες
1 κούπα χυμός ντομάτας
1 κουταλιά πελτές ντομάτας διαλυμένος
λίγο κύμινο
λίγο μπαχάρι
1 κουταλάκι κόκκοι πιπεριού
λίγη ζάχαρη
αλάτι
Μερίδες: 6
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνετε όλα τα υλικά. Το βάζετε στο ψυγείο για 2 ώρες. Ξαναζυμώνετε τον κιμά και πλάθετε μακρόστενα σουτζουκάκια. Τα αλευρώνετε και τα τηγανίζετε σε καυτό λάδι. Τα στρώνετε σε αντικολλητικό ταψάκι. Στραγγίζετε το λάδι από το τηγάνι και κρατάτε 1/2 κούπα. Σ’ αυτό σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνετε την ντομάτα, το χυμό, τον πελτέ, το κύμινο, το μπαχάρι, τους κόκκους πιπεριού, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα αφήνετε να σιγοβράσουν. Αδειάζετε τη σάλτσα πάνω στα σουτζουκάκια και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στον αέρα, για περίπου 30 λεπτά.


Πρόσφατα σχόλια