SANI GOURMET 2016 / 20-24 ΜAIOY 2016

Γνωριμία με τους «Rising Stars: Οι chef του μέλλοντος» της Γ.Σωτηροπούλου
Λίγο πριν την αυλαία της πιο νόστιμης διοργάνωσης -του «Sani Gourmet 2016», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 20 – 24 Μαΐου, στο Sani Resort- έχετε μια ευκαιρία να πάρετε μια γεύση από τους φετινούς καλεσμένους και να μάθετε κάποια πράγματα για την προσωπική τους διαδρομή στη χώρα της γαστρονομίας. Μην ξεχνάτε ότι τα δείπνα πραγματοποιούνται καθημερινά στις 20:30
Mauricio Giovanini
Με φαντασία από την… Αργεντινή
Ο Mauricio Giovanini γεννημένος στην Κόρδοβα της Αργεντινής, όπου και φοίτησε στη Σχολή Γαστρονομίας, περνώντας τον Ατλαντικό, έφερε στην Ευρώπη τη ζωηρή φαντασία της Νοτιοαμερικάνικης κουζίνας. Μαζί με τη σύζυγό του, Pia Ninci (maitre d ‘), μετακόμισαν στην Ισπανία το 2002, και άνοιξαν το εστιατόριο Messina στη Μάλαγα το 2003. Είναι το 2016 που κερδίζει το 1ο του αστέρι Michelin, αφού είχε προηγηθεί μια σειρά από διακρίσεις για τον ίδιο και το εστιατόριό του, όπως το βραβείο του «Καλύτερου Εστιατορίου στη Μάλαγα» από το Βασιλικό Οργανισμό Γαστρονομίας της Μάλαγα (Royal Gastronomic Malaga´s Association), από τον οποίο αργότερα ο Giovanini βραβεύτηκε και ως «Ο Καλύτερος Chef». Το 2014, η εφημερίδα ABC της Ισπανίας χαρακτήρισε τη Messina ως το «Καλύτερο Eστιατόριο Δημιουργικής Κουζίνας στην Ισπανία», ενώ αργότερα κατέκτησε το «1 Sol Repsol» από τον Οδηγό Michelin.
Σωτήρης Κοντιζάς
Με τη γεύση, γέφυρα πολιτσμών
Ο σεφ Σωτήρης Κοντιζάς, μισός Ιάπωνας λόγω καταγωγής της μητέρας του, μοιάζει να είναι ο σεφ που γεφυρώνει γευστικά την Άπω Ανατολή με τη Μεσόγειο. Δούλεψε στο πλευρό του Χριστόφορου Πέσκια, του μέντορά του, με τον οποίο συνεργάστηκε σταθερά όλο αυτό το διάστημα, ξεκινώντας από το εστιατόριο “48”, καθοριστική εμπειρία για το μέλλον του. Μετά από ένα διετές διάλειμμα ως Chef de Partie στο Nobu Matsuhisa Athens (2008-2010), όπου μυήθηκε σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων μιας κουζίνας, επέστρεψε στον Χριστόφορο Πέσκια, ως Chef de Cuisine στο εστιατόριο Π–ΒΟΧ, μέχρι το Νοέμβριο του 2014. Ακολούθησε μια γεμάτη εμπειρίες χρονιά, με μαθητεία στα εστιατόρια Geranium** και Studio* στην Κοπεγχάγη και The Ledbury** στο Λονδίνο, σκαλοπάτι απαραίτητο για το επόμενο βήμα του ως Head Chef στο αθηναϊκό εστιατόριο Nolan. Εκεί, για πρώτη φορά επικεφαλής της κουζίνας, παρουσιάζει ένα μενού βασισμένο στα ντόπια προϊόντα και το δημιουργικό γεφύρωμα των γεύσεων της Άπω Ανατολής με την ελληνική παράδοση.
Oliver Piras – Alessandra del Favero
Γευστικό δίπολο
Ο Oliver Piras μετά από δύο υψηλού κύρους μαθητείες στο Celler de Can Roca στη Χιρόνα και στο Noma στην Κοπεγχάγη εργάστηκε ως chef στο ξενοδοχείο Rosapetra Spa e Resort στην Cortina d’Ampezzo και στη συνέχεια στο εστιατόριο Aga, στο San Vito di Cadore, δημιουργώντας αριστοτεχνικά πιάτα διεθνούς αναγνώρισης.
Η Alessandra del Favero μετά το βάπτισμα του πυρός στο οικογενειακό εστιατόριο, έκανε μια σύντομη συνεργασία με το Da Vittorio στο Brusaporto που ήταν η αφορμή για να διασταυρωθεί η πορεία της με εκείνη του Oliver Piras.Οι δυο τους προτείνουν μια κουζίνα εμπνευσμένη από την περιοχή τους, ρυθμική, τολμηρή και γεμάτη αντιθέσεις. Εμπνευσμένος από τις βόρειο ευρωπαϊκές επιρροές του, ο Piras αναδεικνύει τα συστατικά, συνδυάζοντας αρμονικά τους δύο πρωταγωνιστές του, το όξινο και το πικρό, σε μια επίδειξη δεξιοτεχνίας η οποία αναγνωρίζεται από τους αυστηρότερους στον κλάδο. Του έχουν ήδη απονεμηθεί δύο “Πιρούνια” από τον οδηγό ιταλικών εστιατορίων Gambero Rosso 2016, προσφάτως ένα αστέρι Michelin, καθώς και ο τίτλος του Ανερχόμενου Chef του Luigi Cremona.
Αλέξανδρος Τσιοτίνης
Λαμπερό άστρο
Ένας από τους πλέον ταλαντούχους και δημιουργικούς Έλληνες chef, ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης μαγειρεύει χωρίς όρια.
Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στο πλάι του Γιάννη Μπαξεβάνη, στο εστιατόριο της Κηφισιάς Beau Brummel. Αυτή όμως ήταν μόνο η αρχή ενός μεγάλου γευστικού ταξιδιού, αφού η επόμενη μέρα τον βρήκε στη Γαλλία, αρχικά στο Institut Paul Bocuse της Λυών και στη συνέχεια στο Παρίσι, στην Ecole Superieure de Cuisine Francaise – Ferrandi. Με τέτοιες σπουδές δε δυσκολεύτηκε να βρει δουλειά σε βραβευμένα εστιατόρια της γαλλικής Πρωτεύουσας, όπως το Arpege του Alain Passard (3* Michelin) και το εστιατόριο της Helenne Darroze (2* Michelin). Ακολούθησε ένα πέρασμα από την αθηναϊκή Σπονδή, για έναν περίπου χρόνο, για να επιστρέψει στη Γαλλία και στο εστιατόριο Εpicurean του Eric Frechon (3* Michelin). Εκεί ήταν που τον προσέγγισε ο επιχειρηματίας Βασίλης Ζαχαράκης, δίνοντάς του την ευκαιρία ν’ αναλάβει επικεφαλής στο εστιατόριο Το Περιβόλι, στη Σαντορίνη, όπου και ξεκίνησε να αποκρυσταλλώνει τη δική του αντίληψη γύρω από την ελληνική κουζίνα, σε συνδυασμό με τα τοπικά προϊόντα. Το 2010 είχε την ευκαιρία να εργαστεί στο περίφημο Noma, στην Κοπεγχάγη, κατόπιν στο παγκοσμίου φήμης L’Astrance του Pascal Barbot και αργότερα στο ξενοδοχείο Elounda Peninsula, όπου επί τρία χρόνια ήταν επικεφαλής της κουζίνας του εστιατορίου Καλυψώ, κερδίζοντας μάλιστα τρεις φορές Χρυσό Σκούφο. Σήμερα, εκτός από chef είναι και ιδιοκτήτης του εστιατορίου CTC, στην οδό Διοχάρους, πίσω από το ξενοδοχείο Hilton, όπου μυεί τους Αθηναίους σε όμορφα γαστρονομικά ταξίδια μέσα από τα δύο degustation μενού του. Λάτρης της κουζίνας, ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης μαγειρεύει χωρίς όρια, συνδυάζοντας στα πιάτα του τον εξωτισμό με τα ελληνικά προϊόντα, καθώς η κουζίνα του χαρακτηρίζεται από χρώματα, αρώματα και γεύσεις του κόσμου.
Klemens Schraml
«Αλπική κουζίνα» & θαλασσινές γεύσεις
Η επιθυμία του για αναζήτηση των γεύσεων τον ταξίδεψαν σ’ όλη την Ευρώπη, οδηγώντας τον σε συνεργασίες με μεγάλα ονόματα, όπως ο Joachim Wissler, chef του εστιατορίου Vendome στη Γερμανία, o Thorsten Probost, chef του εστιατορίου του Burg Vital Resort στην Αυστρία, ο Sven Elverfeld, chef του εστιατορίου Aqua στη Γερμανία και o Markus Lindner, chef του εστιατορίου Mesa στη Ζυρίχη και του εστιατορίου Alpina στις Άλπεις. Τα τελευταία έξι χρόνια έχει ειδικευτεί στην αλπική κουζίνα, ένα είδος που συνδυάζει την εντοπιότητα, την οικολογία και την έξυπνη χρήση των συστατικών, σ’ ένα ευρηματικό γαστριμαργικό παιχνίδι. Στο Sani Gourmet θα δημιουργήσει ένα μενού που γεφυρώνει την αλπική κουζίνα με τις γεύσεις της θάλασσας.
Yoric Tièche
Η Μεσόγειος στο… πιάτο σας
O Yoric Tièche εδώ και 10 χρόνια επιδεικνύει μια εξαιρετική πορεία στο χώρο της γαστρονομίας, έχοντας ανοίξει πολλά εστιατόρια και εκδώσει αρκετά σχετικά βιβλία. Φέτος κατέκτησε το 1ο του αστέρι Michelin, ενώ τιμήθηκε και με το Best Chef of Tomorrow στα Βραβεία Gault & Millau 2016. Το 2014 είχε κατακτήσει τον τίτλο του Maître στο Bistrot Terrasse, το εστιατόριο του Hotel Juana στην Αντίμπ. Την ίδια χρονιά εξύψωσε την κουζίνα του εστιατόριου La Passagère με το μενού του “Grand Bleu”, εμπνευσμένο από τη Μεσόγειο, που περιλάμβανε αποκλειστικά ντόπια ψάρια και θαλασσινά. Aπό το 2013 είναι επικεφαλής chef των ξενοδοχείων Belles Rives στην Κυανή Ακτή. Oρόσημο στην καριέρα του στάθηκε η συνεργασία του με τον chef Yannick Alleno, που ξεκίνησε το 2005. Πλέον, έχοντας ταξιδέψει σε όλη την Ασία αλλά και στο Μαρόκο, έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια ξεχωριστή κουζίνα. Συνεργάστηκε στενά επίσης με τον Alain Llorca στο Negresco στη Νίκαια, εστιατόριο με επίκεντρο τη μεσογειακή κουζίνα. Τέλος, το ταξίδι του τον οδήγησε στο Παρίσι και στο εστιατόριο Taillevent, όπου μαζί με τον Alain Soliveres ανακάλυψε την κουζίνα “Classic Bourgeois”.
Stephen Toman
Η γιαγιά πίσω από τον..σεφ
O Stephen Toman είναι ιδιοκτήτης και επικεφαλής chef του εστιατορίου “ΟΧ” στο Μπέλφαστ, το οποίο βραβεύτηκε μ’ ένα αστέρι Michelin το 2016 και χαρακτηρίστηκε ως το πιο δημοφιλές εστιατόριο της Δυτικής Ευρώπης από τον οδηγό «The World’s 50 Best Restaurants”. Καταγόμενος από το Μπέλφαστ, ο Toman πέρασε πολλά χρόνια ταξιδεύοντας στην Αμερική και το Παρίσι, αποκτώντας εμπειρία σε κουζίνες παγκόσμιας κλάσης. Στην κουζίνα του επικεντρώνεται στα εποχικά προϊόντα, αφήνοντας τη φύση να τον καθοδηγήσει στη διαμόρφωση των μενού του.
Jan Hoffmann
Βιολογικά προϊόντα, αρώματα & βότανα σε Α’ ρόλο
Ο 33χρονος Jan Hoffmann κατέκτησε το πρώτο του αστέρι Michelin πέρυσι, στο εστιατόριο Seven Swans, στη Φρανκφούρτη, στο οποίο εργάζεται ως επικεφαλής chef από το 2014. Εκεί συνεχίζει την επιτυχημένη συνταγή της μαγειρικής με τοπικά, εποχιακά βιολογικά προϊόντα. Το βιογραφικό του είναι αρκετά πλούσιο, παρά το νεαρό της ηλικίας του, αφού έχει εργαστεί ως chef στα εστιατόρια Riz και Chalet 18, στη Φρανκφούρτη, ως sous chef στο Villa Merton, επίσης στη Φρανκφούρτη, ενώ έχει συνεργαστεί με τον τρεις φορές βραβευμένο με αστέρι Michelin Juan Amador αλλά και τον Christian Jürgens, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους καλύτερους chef παγκοσμίως. Το στυλ του Hoffmann χαρακτηρίζεται από ευρηματικότητα και φρεσκάδα, η κουζίνα του ξεχωρίζει οπτικά και γευστικά και ακτινοβολεί χαρά και ενέργεια, ενώ φημίζεται για την πλούσια χρήση αρωματικών και βοτάνων στις συνταγές του.
www.sanigourmet.gr
ΓΙΩΤΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πρόσφατα σχόλια