ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ

Κλασική συνταγή για την αγαπημένη πάστα φλώρα που δεν έλειπε ποτέ από τους απογευματινούς καφέδες των μαμάδων μας. Η αλήθεια είναι πως το πραγματικό όνομα αυτού του γλυκού είναι pasta frola, σημαίνει την τραγανή και τριφτή ζύμη και μας έρχεται από την Αργεντινή ή για κάποιους άλλους από την Ιταλία. Παρόμοιες τάρτες με το χαρακτηριστκό σχέδιο βρίσκουμε και στην Αυστρία. Γιατί στην πορεία των χρόνων κάναμε αναγραμματισμό και της αλλάξαμε το όνομα δεν ξέρω, αφού έτσι είναι γνωστή όμως, σε όλους, άς κρατήσουμε και εμείς αυτό το όνομα . Πάστα φλώρα, αφράτη, τραγανή, νόστιμη.
ΥΛΙΚΑ
450 γρ.αλεύρι (κοσκινισμένο)
220 γρ.βούτυρο (θερμοκρασία δωματίου)
70 γρ. ζάχαρη
50 γρ. ζάχαρη καστανή
1/2 κουτ.γλ.μπέικιν
2 βανίλιες
2 κουτ.σ.κονιάκ
2 αυγά
1 πρ.αλάτι
400 γρ.μαρμελάδα
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε το αλάτι και τα αυγά ελαφρά χτυπημένα. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τις βανίλιες και το προσθέτουμε λίγο λίγο στο μείγμα με το βούτυρο και τη ζάχαρη.Προσθέτουμε και το κονιάκ. Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για μισή ώρα`περίπου. Κρατάμε λίγη από τη ζύμη μας για να κάνουμε τις λωρίδες.
Αλευροβουτυρώνουμε μία ταρτιέρα (26-28 εκ.) και στρώνουμε τη ζύμη μας καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Απώνουμε μια στρώση μαρμελάδας, ότι γεύση θέλουμε. Παίρνουμε τη ζύμη που είχαμε ξεχωρίσει, την ανοίγουμε σε φύλλο και το κόβουμε λωρίδες.Με`τα χέρια μας στρίβουμε τις λωρίδες,σαν κορδόνι, και τις βάζουμε σταυρωτά πάνω από τη μαρμελάδα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει ,κόβουμε σε τεράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.


Πρόσφατα σχόλια