ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΡΕΜΜΥΔΟΣΟΥΠΑ

Το κρεμμύδι υπάρχει στη διατροφή μας εδώ και χιλιάδες χρόνια και καταναλώνεται σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Ήταν γνωστό στην αρχαία Κίνα, την Αίγυπτο αλλά και στην αρχαία Ελλάδα ενώ πιθανολογείται πως τόπος προέλευσης του είναι η κεντρική Ασία. Προσθέτει ιδιαίτερη γεύση σε κάθε πιάτο και έχει αντιβακτηριδιακές και θεραπευτικές ιδιότητες. Τα κρεμμύδια τονώνουν τη χολή, είναι διουρητικά και καθαρτικά και περιέχουν πολύ βιταμίνη C.
Όλα τα φαγητά και οι σάλτσες, αποκτούν ξεχωριστή και πιο γεμάτη γεύση με το κρεμμύδι.
Η κρεμμυδόσουπα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γαλλικά πιάτα, χορταστική, ιδανική για κρύα βράδια. Τα βασικά στοιχεία της γαλλικής συνταγής είναι το καραμέλωμα των κρεμμυδιών και τα ψωμάκια ή κρουτόν με γραβιέρα. Το πιάτο σερβίρεται ζεστό, ιδανικά συνοδευόμενο με κόκκινο κρασί. Καλή σας όρεξη.
ΚΡΕΜΜΥΔΟΣΟΥΠΑ
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό κρεμμύδια
2-3 κουτ.λάδι
1 κουτ. ζάχαρη
30 γρ. αλεύρι
1 καρότο
1 κιλό ζωμός λαχανικών
50 ml τσίπουρο ή ούζο
αλάτι -πιπέρι
1 φύλλο δάφνης
θυμάρι
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και τα σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με το λάδι και τη ζάχαρη για 20-30 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το καρότο ψιλοκομμένο,το φύλλο δάφνης,το αλεύρι και το αλκοόλ, μέχρι να εξατμιστεί.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τον ζωμό και τα υλικά από το τηγάνι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά περίπου.Λίγο πριν βγάλουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά προσθέτουμε το θυμάρι. Σε ένα ταψί με λαδόκολλα βάζουμε φέτες ψωμί με λίγο ελαιόλαδο, ρίγανη και φέτες κασέρι.Ψήνουμε στο φούρνο, στους 160 βαθμούς για 5- 10 λεπτά. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή με τα ψωμάκια μόλις βγούν από το φούρνο.

Πρόσφατα σχόλια