Φασόλια χ4

fasolia
Φασίολος ο κοινός, ποώδες δικοτυλήδονο φυτό, ένας ακόμη μετανάστης από τη Νότια Αμερική,που προσαρμόστηκε τόσο καλά στην χώρα μας που έγινε και εθνικό μας φαγητό.
Από τότε που τα φασόλια έφτασαν στην Ευρώπη, λέγεται πως όταν η Αικατερίνη των Μεδίκων πήγαινε για τη Μασσαλία, για να γνωρίσει τον μέλλοντα σύζυγο της πήρε μαζί με τα υπάρχοντα της και ένα σακούλι με φασόλια και έτσι αντικατέστησαν τα κουκιά που ήταν έως τότε βασικό στοιχείο της διατροφής των λαών της Μεσογείου, πέρασαν πολλά χρόνια.
Γρήγορα η φασολιά προσαρμόστηκε στην Νότια Ευρώπη και οι Ευρωπαίοι βρήκαν πολλούς τρόπους για να μαγειρέψουν αυτό το νεοφερμένο όσπριο. Από την κλασική φασολάδα σούπα, φασόλια στο φούρνο, σαλάτα με μαυρομάτικα, φασόλια γιαχνί, πολλοί οι τρόποι για να εντάξετε στη διατροφή σας αυτή την εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και αντιοξειδωτικών. Με μικρή περιεκτικότητα νατρίου και σχεδόν καθόλου χοληστερόλης είναι ιδανικά για όσους θέλουν μια διατροφή με χαμηλά λιπαρά. Αγαπημένη τροφή και των χορτοφάγων καθώς μπορούν να αντικαταστήσουν τη ζωϊκή πρωτεϊνη.
Τώρα που μπαίνουμε στο φθινόπωρο και ο καιρός το επιτρέπει σας δίνω μια εύκολη και νόστιμη συνταγή για φασόλια φούρνου.
ΥΛΙΚΑ
100 γρ.φασόλια μαυρομάτικα
100 γρ.μπαρμουνοφάσουλα
100 γρ. φασόλια για σούπα
100 γρ. γίγαντες
50 γρ. λάδι
1 κρεμμύδι
1 καρότο
1 σκ.σκόρδο
1-2 φύλλα δάφνης
1 κανέλα
300 γρ.ντομάτες κονκασέ
μπαχάρι
αλάτι-πιπέρι
1 κ.γλ.ζάχαρη
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
μαϊντανό, τυρί φέτα, ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζετε τα φασόλια να πάρουν μιά βράση σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό, τα κατεβάζετε από τη φωτιά και τα αφήνετε 2-3 ώρες. Ρίχνετε το νερό, βάζετε φρέσκο βραστό νερό και συνεχίζετε το βράσιμο, μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι πάρα πολύ. Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε σε ένα πήλινο σκεύος με καπάκι.
Σε ένα βαθύ τηγάνι, ρίχνουμε λάδι, και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καροτάκι ψιλοκομμένο. Βάζουμε και τις ντομάτες, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε τη σάλτσα μας για 10 λεπτά περίπου και τη ρίχνουμε στo σκεύος με τα φασόλια μας. Προσθέτουμε μία δάφνη, μιά κανέλα και λίγο μπαχάρι ή ότι άλλα μπαχαρικά προτιμάμε. Ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό και τα μαγειρεύουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Κατά διαστήματα ελέγχουμε, και άν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό. Σερβίρουμε ρίχνοντας λίγο μαϊντανό, τριμμένη φέτα και ελαιόλαδο. Συνοδεύουμε με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.

Πρόσφατα σχόλια