Χαλβάδες και άλλες ιστορίες

Καθαρά Δευτέρα αύριο και αρχή της Σαρακοστής, δηλαδή της μεγάλης νηστείας των 40 ημερών, μέχρι το Πάσχα.
Τηρώντας το έθιμο, την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, αφού εκδράμουμε στας εξοχάς, για το πέταγμα του χαρταετού, συνηθίζουμε να τρώμε λαγάνα, το άζυμο ψωμί που παρσκευάζεται μόνο εκείνη την ημέρα και διάφορα νηστίσιμα φαγώσιμα , όπως, ταραμά, χαλβά, ελιές, φασολάδα και θαλασσινά.
Σήμερα θα μιλήσουμε για τον χαλβά, ένα γλυκό που ταξίδεψε από την Ανατολική Μεσόγειο έως την Ινδία. Ο πρώτος χαλβάς που συναντάμε είναι από χουρμάδες και γάλα και πήρε το όνομα « χαλ» από την αραβική λέξη γλυκό.
Στην εξέλιξη του, οι Άραβες, πρόσθεσαν σιμιγδάλι, μέλι και ξηρούς καρπούς.
Ενώ στην Οθωμανική Αυτοκρατορία είναι γνωστές οι συναντήσεις των Δερβίσηδων ως συναντήσεις του χαλβά, οι οποίοι πρόσθεταν στο χαλβά τους, νισεστέ ή χυμούς φρούτων.
Στην Ελλάδα, οι πρόσφυγες που ήρθαν από τη Σμύρνη, πουλούσαν χαλβάδες σε μικρά εργαστήρια, κυρίως στη Μακεδονία και στον Πειραιά.

Βασικό συστατικό του χαλβά, το ταχίνι που δεν είναι άλλο από το γνωστό μας σουσάμι, λιωμένο. Αυτός είναι και ο λόγος που ο χαλβάς είναι τόσο θρεπτικός και σημαντικός στη διατροφή μας κατά τη διάρκεια της νηστείας.
100 γρ.χαλβά ( εμπορίου ) υπολογίζονται ότι έχουν 300-350 θερμίδες ανάλογα και με την προσθήκη ξηρών καρπών ή σοκολάτας.

Εδώ και πάνω από 20 χρόνια, χαλβά και ταχίνι, αγοράζω από ένα μικρό μαγαζί, στο καπάνι, στην οδό Κυδωνιάτου 15, (απέναντι από τις ελιές). Είναι αυτά τα μικρά μυστικά, που κληρονομείς από τη μαμά σου, που δεν στα έχει πεί ποτέ αλλά σου έρχονται στο μυαλό, σαν αναμνήσεις από τότε που ψωνίζατε μαζί τα ψώνια της εβδομάδος. Στη Σιμέλα, εκτός από χαλβά, που αυτές τις ημέρες έχει την τιμητική του, θα βρείτε και φύλλα κρούστας και σφολιάτα, αλλά και ότι χρειάζεστε για τα γλυκά σας, πάστα και χρώμα ζαχαροπλαστικής, τρούφα, φιλέ αμυγδάλου. Ψάξτε το μαγαζάκι και θα με θυμηθείτε.

#χαλβάς #καπάνι #xalvas #kapani #καθαράδευτέρα

Πρόσφατα σχόλια