Απόσταγμα δροσιάς και γεύσης

Mια φορά κι ένα καιρό, μια κατσίκα στην Αιθιοπία μασούσε τους πικρούς καρπούς ενός θάμνου. Αυτό της έδινε δύναμη να τα βγάλει πέρα με τη σκληρή ζωή της στεγνής και άνυδρης πεδιάδας, καμμιά φορά χοροπηδούσε κιόλας…
Τα υπόλοιπα είναι ιστορία..Οι κόκκοι του καφέ, από την Αιθιοπία στην Υεμένη και απο κει στο Σουδάν, κατέλαβαν την μουσουλμανική Αραβία και το εν ύδασι επεξεργασμένο παράγωγό τους, έγινε το ποτό που αντικατέστησε το απαγορευμένο αλκοόλ.
qahwat al bünn,το κρασί του κόκκου..
Και το 1600, μέσω της Βενετίας το ρόφημα έφτασε στην Ευρώπη, με το όνομα καφές.
Το 1645 ανοίγει το πρώτο καφεκοπτείο/καφενείο στην Ιταλία..
Ο καφές γεμίζει πια τη ζωή μας. Καφέ θα πιούμε με φίλους, καφές στη λύπη, καφές στη σκέψη ,καφες για πρωινό..
Μια πρόσφατη έρευνα, εδώ στη Θεσσαλονίκη, έδειξε ότι το 80%των ερωτηθέντων είναι καθημερινοί πότες καφέ.
Ελληνικός,γαλλικός,αμερικάνο,εσπρέσσο,καπουτσίνο,φρέντο,δεκάδες ονόματα παραλλαγών του. Κιας μην ξεχνάμε ότι εδώ εφευρέθηκε ο φραπέ.
Χτες κάναμε ένα βήμα παραπέρα. Το Kafe passion στη Θεμιστοκλή Σοφούλη 17, σε συνεργασία με το Τhessaloniki food festival, διοργάνωσαν μια γευσιγνωσία με θέμα την κρύα εκχύλιση καφέ. Με τη βοήθεια και τις γνώσεις του Σάκη Ματράκα και του barista Παναγιώτη Λιάχα,
οι παρευρισκόμενοι είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τη μέθοδο παρασκευής καφέ της αργής κρύας εκχύλισης και να δοκιμάσουμε μοναδικά εκχυλίσματα μονοποικιλιακών καφέδων.

Η δράση έχει σκοπό να επανασυστήσει στο κοινό τον καφέ, μέσα από μία διαφορετική θεώρηση, που θα τον τοποθετήσει στο υψηλότερο βάθρο των ευγενών ποτών και ροφημάτων τα οποία παράγονται από τον κόκκο καφέ. Με τον τρόπο αυτό ο καφές μπορεί να προσφέρει γευστικές εμπειρίες που συναντάμε σε ένα κρασί πολύ καλής οινοποίησης ή μία σαμπάνια εκλεκτής ποιότητας και να βοηθήσει να ξεκινήσει όμορφα η μέρα ή να τελειώσει αρμονικά ένα ωραίο γεύμα.
Το παγωμένο απόσταγμα, πέρασε σε άλλη σφαίρα την καθημερινή κατανάλωση του καφέ.
Ένα προϊόν σερβιρισμένο στο σωστό ποτήρι,όπως αξίζει σε ένα απόσταγμα, κατάλληλο για το τελείωμα ενός γεύματος η την τόνωση μας, μια ζεστή μέρα.
Ένα λίτρο νερό και εκατό γραμμάρια φρεσκοαλλεσμένου καφέ δίνουν,μετά από υπομονετική απόσταξη,750 γραμμάρια έτοιμου προϊόντος. που μπορεί να δώσει 24 μερίδες..φυλάσσετε στο ψυγείο μέχρι ένα μήνα και καλό είναι να αφαιρείται ο αέρας από την φιάλη φύλαξης,όπως στα κρασιά..


Πρόσφατα σχόλια