ΦΑΣΟΛΑΔΑ

Τίποτα καλύτερο για τις κρύες μέρες του χειμώνα από ένα πιάτο ζεστή φασολάδα. Ένα παραδοσιακό πιάτο της ελληνικής κουζίνας που καθιερώθηκε ως το εθνικό φαγητό των Ελλήνων, όταν μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν μπορούσε να αγοράσει κρέας. Παραλλαγές της δικής μας φασολάδας, συναντάμε σε όλη τη Μεσόγειο, όπως την Ιταλία, τη νότια Γαλλία (κασουλέ) αλλά και στο Μαρόκο. Ωστόσο η καταγωγή του φασολιού είναι από την Αμερική όταν το καλλιέργησαν οι Αζτέκοι, χιλιάδες χρόνια πριν.
Βασικά συστατικά της φασολάδας εκτός από τα φασόλια, είναι το κρεμμύδι, το σέλινο και τα καρότα. Συνήθως συνοδεύεται από τουρσιά, ελιές και λαχανοσαλάτα.
ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό φασόλια μέτρια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 καρότα σε μικρά κομμάτια
1 κουτ.σ.πελτέ ντομάτας
4-5 κουτ.λάδι
2-3 κλωνάρια σέλινο
μπούκοβο
2 φύλλα δάφνης
αλάτι-πιπέρι
Μουλιάζουμε τα φασόλια σε κρύο αλατισμένο νερό για 10 ώρες περίπου.
Τα σουρώνουμε και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 15 λεπτά. Σουρώνουμε ξανά και πετάμε το νερό. Βάζουμε νερό χλιαρό και βράζουμε τα φασόλια. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος ξαφρίζουμε κατά διαστήματα. Παράλληλα ψιλοκόβουμε τα καρότα,τα κρεμμύδια και το σέλινο. Σε ένα τηγάνι βάζουμε 2-3 κουτ.σ λάδι και σοτάρουμε τα λαχανικά μας.Ρίχνουμε και τον πελτέ και ανακατεύουμε.Προσθέτουμε τα λαχανικά και τη δάφνη, στην κατσαρόλα με τα φασόλια. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα περίπου, ανάλογα με το πόσο βραστερά είναι τα φασόλια. Άν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό, κατά προτίμηση βραστό. Λίγο πριν την αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι,το μπούκοβο και 2 κουτ.σ. λάδι. Τη σερβίρουμε ζεστή, και τη συνοδεύουμε με ελιές,πιπερίτσες τουρσί και ρέγγα.

Πρόσφατα σχόλια