Chutney σύκου
Με τα τελευταία σύκα του Σεπτέμβρη κάνουμε chutney σύκου για να συνοδεύσουμε τυριά και αλλαντικά ή ακόμη και ψητό κρέας και να κρατήσουμε λίγο από το καλοκαίρι σε βαζάκι για τον χειμώνα.
everything about food & mood
Με τα τελευταία σύκα του Σεπτέμβρη κάνουμε chutney σύκου για να συνοδεύσουμε τυριά και αλλαντικά ή ακόμη και ψητό κρέας και να κρατήσουμε λίγο από το καλοκαίρι σε βαζάκι για τον χειμώνα.
Με καταγωγή από την Κίνα αλλά φτάνοντας στην Ελλάδα από την Περσία, πιθανότατα με τις εκστρατείες του Αλέξανδρου, τα ροδάκινα ή περσικά μήλα όπως τα ονόμασαν είναι συνυφασμένα με το καλοκαίρι.
Ένα πιάτο με απλά υλικά, εύκολο στην εκτέλεση, με πλούσια γεύση, κάτι πιο ιδιαίτερο για το σαββατοκύριακο που έρχεται μας προτείνει το #Megaostrakon με τα ποιοτικότερα οστρακοειδή και θαλασσινά.
Μεζές,μεζεδάκι ή μεζεκλίκι από την πέρσικη λέξη maze που σημαίνει γεύση, είναι ένα μικρό ορεκτικό που σερβίρεται συνοδευτικά με το τσίπουρο,το κρασί ή την μπύρα.
Ό,τι είναι οι κουραμπιέδες για τους Έλληνες,τα Χριστούγεννα, είναι τα mantecados για τους Ισπανούς. Αφού λοιπόν, φέτος δεν θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε ας φέρουμε στο τραπέζι γλυκά και φαγητά που δοκιμάσαμε στα ταξίδια μας.
Με καταγωγή από την Κίνα,τα μανταρίνια, πλούσια σε βιταμίνη C και Α, κάλιο, φώσφορο και ασβέστιο αλλά και καροτενοειδή είναι ένα από τα αγαπημένα χειμωνιάτικα φρούτα.
Λέγεται πως πήραν το όνομα τους από τους μανδαρίνους της κινεζικής αυτοκρατορίας οι στολές των οποίων είχαν το ίδιο χρώμα με αυτά τα φρούτα.
Στην Ευρώπη έφτασαν γύρω στο 1800 όταν οι Άγγλοι έκαναν την πρώτη εισαγωγή μανταρινιών και τα καλλιέργησαν στη Μάλτα που βρισκόταν τότε στην κατοχή τους. Στην Ελλάδα τα έφερε ο ναύαρχος Χέιδεν όταν χάρισε μερικές μανταρινιές στον Μανώλη Τομπάζη στον Πόρο. Στη συνέχεια καλλιεργήθηκε στην Κέρκυρα, στην Κρήτη,στη Χίο και στην Αθήνα.
Μια συνταγή για ένα εύκολο, νόστιμο και μυρωδάτο κέϊκ μανταρινιού για να συνοδεύσετε τον καφέ ή το τσάϊ σας, σας προτείνω σήμερα.
ΥΛΙΚΑ
3-4 μανταρίνια
200 γρ.αλεύρι
15 γρ. κάστερ πάουντερ
βανίλια
3 αυγά
150 γρ. ζάχαρη
50 γρ. καλαμποκέλαιο
100 γρ. χυμό μανταρινιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε και κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κάστερ και τη βανίλια. Χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά και προσθέτουμε το λάδι. Ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά και στο τέλος και τον χυμό από τα μανταρίνια.
Σε μία φόρμα 20-22 εκ. βάζουμε λαδόκολα και απλώνουμε τα φυλλαράκια απο τα μανταρίνια. Ρίχνουμε το μείγμα του κέϊκ μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.
Αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με άχνη.
Η ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» διακρίνοντας τη μοναδικότητα της ποικιλίας Ξινόμαυρο, μία από τις πλέον αξιόλογες και σπάνιες ποικιλίες του Ελληνικού αμπελώνα, αποφάσισε πέρσι, το 2019, να προχωρήσει στην πρωτοποριακή κίνηση που συμβάλει στην προβολή και προώθηση της ποικιλίας αυτής, τη θέσπιση και καθιέρωση της «Παγκόσμιας Ημέρας Ξινόμαυρου» (International Xinomavro Day).
Πρόσφατα σχόλια