Από την Περσία, πιθανόν με τις εκστρατείες του Αλέξανδρου, ήρθαν στην Ελλάδα τα ροδάκινα, και τα ονόμασαν περσικά ή μηδικά μήλα. Το δέντρο προσαρμόστηκε καλά στην Ελλάδα, άρεσε στους Έλληνες, άρεσε και στους Ρωμαίους που τα ονόμασαν persica.
Τα ροδάκινα, νόστιμα και μυρωδάτα, προσφέρονται για συντήρηση σε μαρμελάδες,κομπόστες, σε ποτά αλλά και γλυκόξινα για να κρατήσετε μυρωδιές και αρώματα και να τα χρησιμοποιήσετε σε τάρτες ή κέικ το χειμώνα.
Ένα γλυκό με ιστορία είναι και το Pesche Melba. Το έφτιαξε ο Γάλλος μάγειρας Εσκοφιέ για την ντίβα της όπερας Νέλι Μέλμπα , το 1892, στο ξενοδοχείο Σαβόι, στο Λονδίνο. Βάζετε παγωτό βανίλα σε ένα γυάλινο μπολ μαζί με ροδάκινα κομπόστα και λίγο σάλτσα βατόμουρου γαρνιρισμένο σε ψιλοκομμένα ψημένα αμυγδαλάκια. Πολλά αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία, πριν από κάποιες δεκαετίες, σέρβιραν ακόμη, αυτό το επιδόρπιο.
Τα ροδάκινα δίνουν ξεχωριστή γεύση και ένταση και στο φαγητό.
Με την συνταγή που σας δίνω μπορείτε να συνοδέψετε ψητά κρέτα ή τυριά αλλά και παγωτό, ως επιδόρπιο. Το υγρό μπορεί να συνοδέψει τις σαλάτες σας ως άρτυμα.
ΥΛΙΚΑ
1 1/2 ροδάκινα σφιχτά, όχι ώριμα
600 γρ. ζάχαρη
400 ml ξίδι από κρασί
350 ml νερό
3 ξυλαράκια κανέλας
5-6 γαρυφαλάκια
λίγο μοσχοκάρυδο
1 κομματάκι τζίντζερ φρέσκο
4-5 κόκκους μπαχάρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τα ροδάκινα, τα κόβουμε στη μέση και βγάζουμε το κουκούτσι.
Βάζουμε στην κατσαρόλα τη μισή ζάχαρη με το νερό. Ανακατεύουμε καλά και όταν αρχίσει να βράζει ρίχνουμε τα ροδάακινα. Βράζουμε για 3-4 λεπτά και τραβάμε την κατσαόλα από τη φωτιά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Βγάζουμε τα ροδάκινα με μια τρυπητή κουτάλα προσέχοντας να μη διαλυθούν. Στο σιρόπι που έμεινε προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το ξίδι και τα μπαχαρικά. Βράζουμε μέχρι να αρχίσει να δένει το σιρόπι. Βάζουμε και τα ροδάκινα ξανά μέσα και αφήνουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι κανονικά. Κρυώνουμε την κατσαρόλα βυθίζοντας την στο νεροχύτη που έχουμε γεμίσει κρύο νερό για να σταματήσουμε το βρασμό.
Τα αφήνουμε 1 ημέρα. Βάζουμε τα ροδάκινα σε βάζα, ζεσταίνουμε το σιρόπι και το προσθέτουμε στα βάζα, να σκεπαστούν. Όταν κρυώσουν τα κλείνουμε και τα φυλάμε. Χρησιμοποιούμε μετά απο ένα μήνα τουλάχιστον.
Πρόσφατα σχόλια