Glühwein, ζεστό χριστουγεννιάτικο κρασί από σπίτι
Το ζεστό κόκκινο κρασί με τα μπαχαρικά το συναντούμε σε πολλές χώρες, στην Τσεχία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Σουηδία αλλά έχει γίνει ευρέως γνωστό από τις υπαίθριες Χριστουγεννιάτικες αγορές της Γερμανίας από όπου και το όνομα με το οποίο έχει καθιερωθεί, Glühwein.
Λένε πως από την εποχή των Ρωμαίων, οι εύποροι έπιναν ζεστό κρασί με μπαχαρικά και βότανα, προσδίδοντας του και θεραπευτικές ιδιότητες.
Λογικό μου ακούγεται καθώς μία κούπα με ζεστό, μυρωδάτο κρασί μπορεί να γιατρέψει από κρυολογήματα μέχρι αρνητικά συναισθήματα ή πεσμένη ψυχολογική διάθεση.
Καθώς οι συνθήκες δεν ευνοούν τις εξόδους, ακούστε την αγαπημένη σας μουσική, πιείτε ένα ποτήρι Glühwein και ονειρευτείτε.
Στην πορεία των χρόνων τα μπαχαρικά διαφοροποιήθηκαν και εμπλουτίστηκαν αλλά η βασική συνταγή είναι η παρακάτω:
ΥΛΙΚΑ
1 μπουκάλι ξηρό κόκκινο κρασί
1/2 φλυτζάνι νερό
1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
1 1/2 πορτοκάλι
2-3 ξυλάκια κανέλας
2-3 αστεροειδή γλυκάνισο
10-15 γαρυφαλάκια
1 μοσχοκάρυδο τριμμένο
λίγο κάρδαμο
λίγο τζίντζερ τριμμένο
70-80 ml κονιάκ ή ρούμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε σε μιά κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε και το κρασί. Το μισό πορτοκάλι το κόβουμε ροδέλες και καρφώνουμε τα 10 γαρυφαλάκια. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα μπαχαρικά μας, τις ροδέλες πορτοκαλιού με τα γαρύφαλα και τον χυμό από το 1 πορτοκάλι.
Το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά περίπου και πριν αρχίσει να βράζει
το βγάζουμε και προσθέτουμε το κονιάκ. Σουρώνουμε και σερβίρουμε γαρνίροντας με μισή φέτα πορτοκαλιού και ένα στικ κανέλας.
Πρόσφατα σχόλια