ΧΑΣΛΑΜΑΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ
Η Σαμοθράκη, το νησί των Καβείρων, στην άκρη του Βορειοανατολικού Αιγαίου, το νησί με τους 3000 κατοίκους και τα 80000 κατσίκια έχει έναν τρόπο είτε να σε τραβήξει κοντά του και να το αγαπήσεις είτε να σε διώξει και να το μισήσεις. Άν συμβεί το πρώτο, θα το ερωτευτείς, και θα πηγαίνεις ξανά και ξανά, σε διαφορετικές εποχές, για να ανακαλύψεις ποτάμια, ρυάκια, δάση, παραλίες, καταρράκτες, για να αισθανθείς την ηρεμία του, αλλά και την ενέργεια του. Εκτός όμως από επίγειος είναι και γαστρονομικός παράδεισος, καθώς το φαγητό στη Σαμοθράκη αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο. Σας δίνω τη συνταγή για ένα παραδοσιακό γλυκό της Σαμοθράκης, τον χασλαμά.
Η γεύση του μοιάζει με του μελομακάρονου καθώς έχει τα ίδια περίπου υλικά.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό αλεύρι περίπου*
1 κούπα ζάχαρη,
2 κούπες λάδι-σπορέλαιο,
1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
1 κούπα καρύδια
λίγη σόδα ή θολόσταχτη,
ξύσμα λεμονιού
1 κουτ.γλ. κανέλα
1 κουτ.γλ. γαρύφαλλο κοπανισμένο
Για το Σιρόπι: 2 φλυτζάνια ζάχαρη, 1/2 φλυτζάνι νερό, 2 βανίλιες – γαρίφαλο -κανέλα
Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει. Βάζουμε τη ζάχαρη σε ένα μπολ, και ρίχνουμε την κανέλα, το γαρύφαλο, το ξύσμα. Διαλύουμε μια κουταλιά σόδα στον χυμό πορτοκάλι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το λάδι. Ρίχνουμε το λάδι στο μπολ με τη ζάχαρη, ανακατεύουμε, προσθέτουμε τα καρύδια και λίγο λίγο το αλεύρι. Ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη.
Απλώνουμε τη ζύμη σε λαδωμένο ταψί, τη χαράσουμε με ένα μαχαίρι κάνοντας ρόμβους
και ψήνουμε περίπου 1 ώρα στους 180ο. Η ζύμη μας πρέπει να είναι χαμηλή, να μην ξεπερνάει το 1 εκατοστό. Σε κάθε ρόμβο βάζουμε μισό καρύδι ή ένα γαρυφαλάκι. Όσο το γλυκό ψήνεται, κάνουμε το σιρόπι. Σε κατσαρόλα βράζουμε το
σιρόπι μέχρι να δέσει (10-15 λεπτά) και μόλις βγει το γλυκό από το φούρνο, το περιχύνουμε με το σιρόπι.
* μπορούμε να αντικαταστήσουμε μέρος του αλευριού με 1 φλυτζάνι σιμιγδάλι χοντρό.
οταν γραφετε ”κουπα” εννοειται την κουπα του καφε του νες στην μεγαλη?
Ναι, ένα μεγάλο φλυτζάνι.