ΜΥΔΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Τα μύδια ανήκουν στα πρώτα θαλάσσια ζώα που κατανάλωνε ο άνθρωπος καθώς μπορούσε εύκολα να τα μαζέψει με τα χέρια και εκτρέφονταν συστηματικά απο την εποχή της αρχαίας Ρώμης.
Γενικά, τα οστρακοειδή περιέχουν πρωτείνες υψηλής βιολογικής αξίας, ελάχιστο λίπος,υδατάνθρακες, μεταλλικά στοιχεία και λίγες θερμίδες (περίπου 50-70 θερμίδες ανά 100 γρ.κρέατος), άρα αποτελούν άριστη διαιτητική τροφή.
Η πλουσιότερη ζωική τροφή σε περιεκτικότητα σιδήρου είναι τα μύδια.
Πώς τα τρώμε;
Το τηγάνισμα καταστρέφει τις ευεργετικές ιδιότητες των οστρακοειδών ενώ προσθέτει και επιπλέον λίπος. Για την καλύτερη κατάσταση των αρτηριών είναι καλύτερα να τα καταναλώνουμε βραστά ή ψητά.
Ανά 100 γρ.Μυδιών
Ενέργεια
Χοληστερόλη
Πρωτεΐνες
Λιπίδια
Υδατάνθρακες
84 θερμίδες
50 mgr
11,7 gr
2,7 gr
3,4 gr
Σας προτείνω, λοιπόν, μία εύκολη και γρήγορη συνταγή για να απολαύσετε αυτόν τον νόστιμο θαλασσινό μεζέ.
ΜΥΔΙΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τριμμένη φρυγανιά ή 2-3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, μερικά κλαδάκια ψιλοκομμένο μαιντανό, λίγο βούτυρο και μία ή δύο πολτοποιημένες σκελίδες σκόρδο.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα μύδια, με το κέλυφος, αφού προηγουμένως τα έχουμε πλύνει καλά και έχουμε βγάλει και τα μουστάκια. Δεν ρίχνουμε καθόλου νερό, θα βγάλουν το δικό τους τα μύδια.( Συνήθως όταν τα αχνίζω, ρίχνω μέσα και μιά σκελίδα σκόρδο). Σε 5 λεπτά περίπου, θα έχουν ανοίξει, τα βγάζουμε, τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν, και τα βάζουμε σε ένα ταψάκι. ( Όσα δεν έχουν ανοίξει τα πετάμε). Ρίχνουμε με ένα κουτάλι, λίγο από τα μείγμα φρυγανιάς που έχουμε φτιάξει και ψήνουμε στον φούρνο στο γκριλ για 20-30 λεπτά. Τα σερβίρουμε με λεμόνι και ένα ποτήρι λευκό κρασί.
Καλή σας όρεξη.
( Ευχαριστώ το megaostrakon γαι τις πολύτιμες και χρηστικές συμβουλές που μας έδωσε)
Πρόσφατα σχόλια