Όταν σου λέω πορτοκάλι …
Έμποροι Πορτογάλοι, την εποχή της θαλασσοκρατορίας, αφού παρέκαμψαν το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας και πιάσαν εμπορικές σχέσεις με την Ινδία και την Κίνα, έφεραν το πορτοκάλι στην Ευρώπη. Αυτό το καινούργιο φρούτο, το τόσο όμοιο εξωτερικά με το νεράντζι, το είπαν οι Ιταλοί arancio de Portogallo, πορτογαλέζικο νεράντζι σαν να λέμε, και μετά σκέτο portogallo, πληθυντικός portogalli, απ’ όπου έγινε το ελληνικό πορτοκάλι, μέσα στην Τουρκοκρατία, το βουλγάρικο πορτοκάλ, το αλβανικό παρόμοιο, το τούρκικο portakal, ακόμα και το αραβικό al-burtuqal. (πηγή sarantakos.wordpress.com).
Αν είστε τυχεροί και βρείτε ακέρωτα πορτοκάλια, φρέσκα από το δέντρο όπως αυτά που μας προσέφερε η γειτόνισσα μας προχθές κάντε μια εύκολη μαρμελάδα και απλώστε την σε μια φετούλα ψωμάκι με βούτυρο απολαμβάνοντας τα αρώματα και την ελαφριά πικράδα αυτού του αρωματικού φρούτου.
ΥΛΙΚΑ
3-4 πορτοκάλια
1/2 κιλό ζάχαρη
1/2 φλυτζάνι νερό
1 ξυλαράκι κανέλας
2-3 φύλλα αρμπαρόριζας
λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τα πορτοκάλια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό. Βράζουμε για δέκα λεπτά.
Ρίχνουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για άλλες δύο φορές ( με βραστό νερό) για να φύγει η πίκρα από τα πορτοκάλια.
Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και μόλις κρυώσουν τα κόβουμε στη μέση, βγάζουμε κουκούτσια και τα κοτσανάκια τους και πολτοποιούμε με τη ράβδο.
Βάζουμε τον πολτό στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30 με 40 λεπτά. Στο τέλος ρίχνουμε τον χυμό από μισό λεμόνι.
Όταν πήξει αφαιρούμε από τη φωτιά και τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια. Πριν κλείσουμε το βαζάκι βάζουμε ένα φυλλαράκι αρμπαρόριζα.
Καλή επιτυχία!!
Πρόσφατα σχόλια