ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ
Η φανουρόπιτα είναι ένα νηστίσιμο κέικ, που φτιάχνεται την παραμονή και ανήμερα του αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου και προσφέρεται στους πιστούς. Προϋπόθεση για την παρασκευή της είναι ο αριθμός των υλικών της να είναι μονός. Έχει επικρατήσει ως έθιμο η πίτα να γίνεται για να ¨φανερώσει¨ ο Άγιος κάποιο χαμένο αντικείμενο, πρόσωπο, την υγεία σε κάποιον άρρωστο κ.τ.λ.
Η φανουρόπιτα φτιάχνεται όπως κάθε κέικ με την ιδιαιτερότητα στον αριθμό των υλικών της που πρέπει να είναι μονός.Πέρα από τα βασικά υλικά λάδι,αλεύρι,ζάχαρη,χυμό πορτοκάλι μπορούμε να προσθαφαιρέσουμε τα μυρωδικά, τα καρύδια ή τις σταφίδες ανάλογα με τα γούστα μας. Φτιάξτε την και σας εύχομαι να σας φανερωθεί ότι επιθυμείτε.
ΥΛΙΚΑ
300 γρ.καλαμποκέλαιο
300 γρ.χυμό πορτοκάλι
100 γρ.καρύδια ψιλοκομμένα
550 γρ.αλεύρι
1 κουτ.γλ. μπέικιν
100 γρ.ζάχαρη
1 κουτ.γλ.κανέλα
1 κουτ.γλ.γαρύφαλλο
1 κουτ.γλ.μοσχοκάρυδο
ξύσμα απο 2 πορτοκάλια
70 γρ.σταφίδες (προαιρετικά)
Σε ένα μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη με το λάδι και τον χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτουμε τα καρύδια, τα μυρωδικά,το ξύσμα, τις σταφίδες. Ανακατεύουμε το μπέικιν με το αλεύρι και το προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα μας. Ψήνουμε την φανουρόπιτα στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.
Πρόσφατα σχόλια