Χιουνκιάρ Μπεγιεντί
Συναντήσαμε τον σεφ Χριστόφορο Πέσκια στη διάρκεια ενός cooking workshop που έγινε στην 25η Detrop Boutique στη Θεσσαλονίκη. Ο κ.Πέσκιας μαγείρεψε μιά παραδοσιακή πολίτικη συνταγή, το γνωστό Χιουνκιάρ Μπεγιεντί, αυτόν τον υπέροχο πουρέ ψητής μελιτζάνας. Μετά το τέλος του Μasterclass, ο σεφ μας παραχώρησε την συνταγή του, για το εκλεκτό αυτό τέκνο της Ανατολής.
ΥΛΙΚΑ
• 4 Φιλέτα μοσχαρίσια
• 100 γρ.κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
• 40 ml ελαιόλαδο
• 1/2 κιλό ντομάτες ψιλοκομμένες
• 250 ml ζωμό
• 1 μικρό στικ κανέλας
• 2 στικ γαρίφαλο
• 2 κόκκους μπαχάρι
• φρέσκο δεντρολίβανο
• δυόσμο
• μαιντανό
Για τον πουρέ μελιτζάνας
• 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
• 50 γρ.κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1/2 κελίδα σκόρδο λιωμένη
• 50 γρ. αλεύρι
• 50 γρ.βούτυρο
• 350 ml γάλα
• 100 γρ.κασέρι
• μοσχοκάρυδο
• αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη σάλτσα,σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τον ζωμό,τις ντομάτες,τα μπαχαρικά και το δεντρολίβανο και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να δέσει η σάλτσα. Ψήνουμε τις μελιτζάνες μέχρι να καεί η φλούδα τους και να μαλακώσουν εσωτερικά. Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες κάτω από τρεχούμενο νερό και τις βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν. Σε μιά δεύτερη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά σοτάρουμε το βούτυρο,το αλεύρι,το κρεμμύδι και το σκόρδο για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει (όπως στη μπεσαμέλ).
Αποσύρουμε από τη φωτιά,προσθέτουμε το κασέρι, λίγο μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε τα φιλέτα και σρβίρουμε με τον πουρέ μελιτζάνας και τη σάλτσα.
Πρόσφατα σχόλια