Πέστο με βασιλικό

pesto alla genovese
Εύκολη και γρήγορη σάλτσα πέστο με βασιλικό για να αγκαλιάσει ζεστά τις φθινοπωρινές μακαρονάδες σας.
Το pesto alla genovese είναι μια ιταλική σάλτσα με βάση τα φύλλα του βασιλικού, σκόρδο, κουκουνάρι, λάδι και τυρί πεκορίνο ή παρμεζάνα.
Στην πραγματικότητα η σάλτσα pesto από το ρήμα pestare: λιώνω, συνθλίβω, αναφέρετε σε διάφορες σάλτσες, όπως pesto alla calabrese με βάση τις πιπεριές, αφού στην ουσία λιώνανε τα υλικά, χτυπώντας τα αρκετή ώρα στο γουδί. (Εγώ πάντως την κάνω στο multi).
Στην Ελλάδα, ωστόσο, όταν λέμε πέστο έχει καθιερωθεί να εννοούμε τη σάλτσα βασιλικού.
Είναι μια σάλτσα που συνήθως απολαμβάνουμε το καλοκαίρι,καθώς τον χειμώνα δεν βρίσκουμε φρέσκο βασιλικό. Βλέποντας, λοιπόν, τους βασιλικούς μου να φυλλοροούν, αποφάσισα να κάνω τα τελευταία φυλλαράκια τους μια σάλτσα πέστο. Μπορείτε να τη βάλετε σε βαζάκι σκεπάζοντας τη με λάδι και να την κρατήσετε στο ψυγείο για λίγο καιρό ή να την απλώσετε άμεσα στη μακαρονάδα σας, να την ανακατέψετε καλά και να την απολαύσετε.
ΥΛΙΚΑ
50 γρ. φύλλα βασιλικού
1 σκελίδα σκόρδο
10 γρ. κουκουνάρι
50 γρ. παρμεζάνα ή πεκορίνο
100 ml ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τα φύλλα βασιλικού, τα πλένουμε και αφήνουμε να στεγνώσουν καλά.
Βάζουμε στο multi τα υλικά μας και χτυπάμε για 2-3 λεπτά.
Βλέπουμε την υφή της σάλτσας και άν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο λάδι ακόμη και ξαναχτυπάμε.
Και καλή σας όρεξη!!!
Πρόσφατα σχόλια