ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
Τα γλυκά που μας έρχονται στο νού, όταν αναφερόμαστε στα Χριστούγεννα είναι οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και οι δίπλες.
Η ετυμολογία της λέξης μελομακάρονο είναι ελληνική, μέλι και μακαρόνι, προερχόμενο απο τη «μακαρωνία» ένα νεκρώσιμο δείπνο στο οποίο πρεσφερόταν η μακαρία, μια πίτα, στην οποία με τα χρόνια προστέθηκε μέλι και ονομάστηκε μελομακάρονο. Καθώς το μέλι θεωρούνταν σύμβολο ευζωίας, αυτό που όλοι επιθυμούμε να μας φέρει ο καινούργιος χρόνος, καθιερώθηκαν τα μελομακάρονα σαν γλυκά, που τρώμε την περίοδο των Χριστουγέννων.
Η παρασκευή τους δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, η γεύση τους όμως και η μυρωδιά που θα γεμίσει το σπίτι σας, θα σας αποζημιώσει.
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. αλεύρι
100 γρ.σιμιγδάλι ψιλό
200 ml χυμό πορτοκάλι
200 ml σπορέλαιο
80 ml ελαιόλαδο
20 gr.ζάχαρη άχνη
2 κουτ.γ. κανέλα
1/2 κουτ.γ.μοσχοκάρυδο
1/2 κουτ.γ. γαρίφαλλο
1/2 κουτ.γ. σόδα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ΣΙΡΟΠΙ
250 ml νερό
400 γρ. ζάχαρη
70 γρ. μέλι
1 μπαστουνάκι κανέλα
2 γαρύφαλλα
1/2 πορτοκάλι
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι μας. Βράζουμε το νερό με τα υλικά μας εκτός από το μέλι. Μόλις πάρει βράση σβήνουμετη φωτιά και ρίχουμε και το μέλι. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι ενώ σε ένα δεύτερο μπολ βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ρίχνουμε σιγά σιγά στο μπολ με το αλεύρι το μείγμα με τα υγρά και ανακατεύουμε απαλά. Η ζύμη μας πρέπει να είναι λαδερή και μαλακιά. Πλάθουμε τα μελομακάρονα, ισομεγέθη, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά. Όταν τα δούμε να έχουν πάρει χρώμα, τα βγάζουμε από το φούρνο και ρίχνουμε τα ζεστά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι.
Τα αφήνουμε για 10 δευτερόλεπτα, τα βγάζουμε και τα περιχύνουμε με μέλι και καρύδια.
Πρόσφατα σχόλια