Σαν mantecados
Ό,τι είναι οι κουραμπιέδες για τους Έλληνες,τα Χριστούγεννα, είναι τα mantecados για τους Ισπανούς. Αφού λοιπόν, φέτος δεν θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε ας φέρουμε στο τραπέζι γλυκά και φαγητά που δοκιμάσαμε στα ταξίδια μας.
Τα mantecados έχουν μια πλούσια γεύση καθώς φτιάχνονται με χοιρινό λαρδί (manteca) και αρκετή ζάχαρη. Εγώ σας προτείνω μια πιό ελαφριά εκδοχή τους με βούτυρο και λιγότερη ζάχαρη.
Μια παραλλαγή των ισπανικών mantecados, που μοιάζουν στην υφή με τους δικούς μας κουραμπιέδες αλλά με φουντούκια.
Μυρωδάτα, τριφτά, βουτυράτα χριστουγεννιάτικα μπισκότα με γεύση φουντουκιού. Συνοδέψτε τα με μια ζεστή σοκολάτα, ένα τσάϊ ή ένα ποτήρι κρασί, ακούγοντας ισπανικά τραγούδια, κλείστε τα μάτια και ονειρευτείτε…
Θα περάσει κι αυτό!!
ΥΛΙΚΑ
200 γρ.αλεύρι
100 γρ.φουντούκια
50 γρ. ζάχαρη*
100 γρ.βούτυρο** ( θερμοκρασία δωματίου)
κονιάκ ή τσίπουρο (προαιρετικά)
γλυκάνισο ή κανέλλα
άχνη για πασπάλισμα
* η συνταγή έλεγε 100 γρ. ζάχαρη αλλά εγώ τη μείωσα στο 50 γρ. είναι εξίσου νόστιμα
**χρησιμοποίησα 50 γρ. βούτυρο και 50 γρ. βιτάμ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα ταψί με λαδόκολλα βάζετε το αλεύρι και το ψήνετε στο φούρνο για κανένα εικοσάλεπτο στους 140ο βαθμούς ενώ σε ένα άλλο ταψάκι ψήνετε τα φουντούκια. Τα αφήνετε να κρυώσουν, χτυπάτε τα φουντούκια στο multi και τα ανακατεύετε. Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα ενσωματώνετε στο μείγμα. Προσθέτετε την κανέλα ή το γλυκάνισο και λίγο κονιάκ ή τσίπουρο. Κάνετε τη ζύμη ένα ρολό και αφήνετε για 30 λεπτά στο ψυγείο. Βγάζετε από το ψυγείο και κόβετε στρογγυλά μπισκότα 1- 1,5 εκ. Τα ψήνετε σε ένα ταψί με λαδόκολλα στους 180ο βαθμούς για 20 λεπτά περίπου. Αφήνετε να κρυώσουν και τα πασπαλίζετε με άχνη.
Πρόσφατα σχόλια