Μια γιορτή για το κρασί
Οι οινοποιοί της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» γιόρτασαν τον τρύγο με την ετήσια εκδήλωση γευσιγνωσίας οίνων και αποσταγμάτων του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τα γνωστά μας Βοροινά.
everything about food & mood
Οι οινοποιοί της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» γιόρτασαν τον τρύγο με την ετήσια εκδήλωση γευσιγνωσίας οίνων και αποσταγμάτων του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τα γνωστά μας Βοροινά.
Πηγαίνουμε στη λαϊκή, αγοράζουμε ένα κιλό γαύρο. Επιστρέφουμε τον πλένουμε, τον καθαρίζουμε, βάζουμε το λάδι στο τηγάνι και ρίχνουμε τα ψαράκια μας. Όση ώρα τηγανίζονται, ετοιμάζουμε μια ωραία ντοματοσαλάτα με τις ντομάτες που μας έχει δώσει η γειτόνισσα από το χωριό. Συνοδεύουμε με δροσερό άσπρο κρασάκι.
Από την Κίνα του 600 π.Χ. λένε ότι προέρχεται το πρώτο παγωτό με χιόνι, γάλα και ρύζι. Ενώ ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρωνας απολάμβανε φρέσκο χιόνι με φρούτα.
Στην Ευρώπη λέγεται πως τη συνταγή του παγωτού έφερε ο Μάρκο Πόλο από την Άπω Ανατολή τον 13ο αιώνα αλλά και περιηγητές του 16ου αιώνα στην Κωνσταντινούπολη περιγράφουν εντυπωσιασμένοι τις αποθήκες με χιόνι για να αραιώνουν τα σερμπέτια και να το ανακατεύουν με χυμούς φρούτων.
Μια εύκολη και νόστιμη συνταγή, ένας γρήγορος ζεστός μεζές για καλοκαιρινά βράδια με φίλους
Πριν από 10.000 χρόνια, λένε οι ερευνητές ότι εμφανίστηκαν οι πρόγονοι του μπισκότου όταν οι άνθρωποι στην Κίνα, έψηναν πίτες από ρύζι, σουσάμι και φρούτα.
Οι Αιγύπτιοι έπαιρναν στα ταξίδια ψημένες φέτες ψωμιού, σαν παξιμάδια ενώ στην αρχαία Ελλάδα συναντάμε τους πλακούντες με μπαχαρικά, λίπος και μέλι.
Η ονομασία μπισκότο μάλλον προέρχεται από το λατινικό panis biscotus που σημαίνει ψωμί ψημένο δύο φορές και καθιερώθηκε τον μεσαίωνα στην Αγγλία.
Η παραδοσιακή ναουσαίικη κουζίνα χρησιμοποιώντας τα τοπικά προϊόντα και υλικά της κάθε εποχής, φτιάχνει πεντανόστιμα πιάτα.
Οι πίτες αποτελούν βασικό στοιχείο της τοπικής κουζίνας ενώ η δεξιοτεχνική παρασκευή τους ήταν για τις μέλλουσες νύφες ισχυρό στοιχείο για την αποδοχή τους από την πεθερά. Για κάθε εποχή υπάρχει και η ανάλογη πίτα, κολοκυθόπιτα, πρασόπιτα, κιμαδόπιτα για τον χειμώνα, τσουκνιδόπιτα ή με φρέσκα κολοκυθάκια για το καλοκαίρι αλλά και η τυρόπιτα και η πίτα με μπάτζιο για όλο τον χρόνο.
Μια ξεχωριστή συνταγή, μας έστειλε ο Δημήτρης Μάντσιος, από το ξενοδοχείο Εσπερίδες, στη Νάουσα και τη μοιράζομαι μαζί σας γιατί είναι νόστιμη και εύκολη.
Από τα αρχαία χρόνια η νηστεία συνηθίζονταν ως μέσο κάθαρσης, εξιλασμού και δοκιμασία που βοηθούσε τους ανθρώπους να πλησιάσουν το Θεό.
Η θέση της εκκλησίας για την τήρηση της νηστείας είναι ότι συντελεί στην σωτηρία της ψυχής και του σώματος. Με την αλλαγή της διατροφής και την προσευχή επιτυγχάνεται η ψυχική, σωματική και πνευματική υγεία. Κατά την περίοδο της νηστείας η διατροφή επικεντρώνεται στην αποχή από τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, και παρέχει την δυνατότητα κατανάλωσης τροφών όπως τα λαχανικά, τα φρούτα , το ψωμί, τα δημητριακά, τα όσπρια, τα ζυμαρικά, τα λαδερά φαγητά, το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί.
Η σοκολάτα είναι μαγεία. Και η Μίνα Αποστολίδη που ταξίδεψε από το Βέλγιο για να μας παρουσιάσει τις χειροποίητες σοκολάτες της, τις ξεχωριστές παρασκευές της αλλά κυρίως την αγάπη της για τη σοκολάτα,
μας μάγεψε και μας ταξίδεψε σήμερα , στο γευστικό σεμινάριο των χειροποίητων σοκολατών της, στην 3η Gourmet Exhibition, στην Αποθήκη Γ, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Πρόσφατα σχόλια