Food Mood Ιστολόγιο

0

ΒΟΡΟΙΝΑ 2016

Χιλιάδες ήταν οι φίλοι του κρασιού που κατέκλυσαν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στην ιδιαίτερα δημοφιλή οινική εκδήλωση με τη συμμετοχή των οινοπαραγωγών- μελών της ένωσης -Οίνοι Βορείου Ελλάδος.

0

ΚΕΙΚ ΑΠΛΟ

Το κλασικό κέικ μαρμπρέ, απαραίτητο συνοδευτικό στους απογευματινούς καφέδες των μαμάδων μας. Εύκολο,νόστιμο, με διακριτικό άρωμα πορτοκαλιού.

0

Μια «νόστιμη» μέρα στο Στανό

Ο Στανός είναι ένα χωριό στην ορεινή και άγνωστη Χαλκιδική, 8 μόλις χιλιόμετρα από την Αρναία. Είχαμε την ευκαιρία να τον επισκεφθούμε μετά απο πρωτοβουλία του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Mount Athos Area KOUZINA σε μια ημερήσια γαστρονομική εκδρομή.

0

ORIGANUM MAJORANA

Μαντζουράνα στο κατώι, γάιδαρος στα κεραμίδια, μια παροιμία που σημαίνει ότι τα λόγια κάποιου είναι παράλογα ή ανεδαφικά. Στη μαντζουράνα δεν αρέσει καθόλου η σκιά και οι χαμηλές θερμοκρασίες για αυτό και είναι τόσο παράδοξο να την βρούμε στο κατώι όσο και ένα γάιδαρο στα κεραμίδια.

0

ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ

Η φανουρόπιτα είναι ένα νηστίσιμο κέικ, που φτιάχνεται την παραμονή και ανήμερα του αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου και προσφέρεται στους πιστούς. Προϋπόθεση για την παρασκευή της είναι ο αριθμός των υλικών της να είναι μονός. Έχει επικρατήσει ως έθιμο η πίτα να γίνεται για να ¨φανερώσει¨ ο Άγιος κάποιο χαμένο αντικείμενο, πρόσωπο, την υγεία σε κάποιον άρρωστο κ.τ.λ.

2

ΧΑΣΛΑΜΑΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

Η Σαμοθράκη, το νησί των Καβείρων, στην άκρη του Βορειοανατολικού Αιγαίου, το νησί με τους 3000 κατοίκους και τα 80000 κατσίκια έχει έναν τρόπο είτε να σε τραβήξει κοντά του και να το αγαπήσεις είτε να σε διώξει και να το μισήσεις. Άν συμβεί το πρώτο, θα το ερωτευτείς, και θα πηγαίνεις ξανά και ξανά, σε διαφορετικές εποχές, για να ανακαλύψεις ποτάμια, ρυάκια, δάση, παραλίες, καταρράκτες, για να αισθανθείς την ηρεμία του, αλλά και την ενέργεια του.

0

ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΟΝΟ

Η ντομάτα, που θεωρείται το βασικό συστατικό της διατροφής των λαών της Μεσογείου, μας ήρθε απο τη νότιο Αμερική και συγκεκριμμένα από τη Βολιβία και το Περού. Οι Αζτέκοι ήταν ο λαός που καλλιέργησε και έφαγε πρώτος τη ντομάτα. Γύρω στο 1500 οι σπόροι μεταφέρθηκαν στην Ισπανία και από εκεί στη Νάπολη της νότιας Ιταλίας.

0

ΡΙΓΑΝΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΠΗΛΙΟΥ

Κάθε φορά που επισκέπτομαι το Πήλιο ανακαλύπτω και ένα φαγητό που δεν είχα ξαναδοκιμάσει, ένα ταβερνάκι που δεν είχα πάει, μια πλατεία που δεν είχα επισκεφθεί, μια παραλία που δεν ήξερα. Φέτος, μεταξύ άλλων, ανακάλυψα τους ριγανοκεφτέδες, στο εστιατόριο Remezzo , στην παραλία του Άι-Γιάννη.