Food Mood Ιστολόγιο

0

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Τα γλυκά που μας έρχονται στο νού, όταν αναφερόμαστε στα Χριστούγεννα είναι οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και οι δίπλες.
Η ετυμολογία της λέξης μελομακάρονο είναι ελληνική, μέλι και μακαρόνι, προερχόμενο απο τη «μακαρωνία» ένα νεκρώσιμο δείπνο στο οποίο πρεσφερόταν η μακαρία, μια πίτα, στην οποία με τα χρόνια προστέθηκε μέλι και ονομάστηκε μελομακάρονο.

0

Mύρισε …Ιταλία

Για όλους εμάς που όταν σκεφτόμαστε την Ιταλία, στο μυαλό μας έρχονται γεύσεις απο panini με αλλαντικά, μακαρονάδες απλές αλλά τόσο νόστιμες, το μαγαζί που ανακαλύψαμε στο τελευταίο μας ταξίδι, αυθεντικά tiramisu, παγωτά, κρασιά και limoncelo, το streetfood Italia ήταν ό,τι καλύτερο.

Ιταλικές πίτσες με mozarella ,τραγανά arancini, piadina με αλλαντικά, burger με σάλτσα gorgonzola αλλά και τοπικά κρασιά και μπύρες, σε ένα διαφορετικό street food, πλημμύρισαν με τις μυρωδιές και τις γεύσεις τους, τον πεζόδρομο της αγίας Σοφίας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 6oυ Thessaloniki Food Festival, υπό την αιγίδα του Ελληνοιταλικού Επιμελητηρίου, ενώ τα έσοδα από την πώληση των προιόντων θα διατεθούν για την ενίσχυση των σεισμοπαθών του Amatrice.

0

ΦΑΣΟΛΑΔΑ

Τίποτα καλύτερο για τις κρύες μέρες του χειμώνα από ένα πιάτο ζεστή φασολάδα. Ένα παραδοσιακό πιάτο της ελληνικής κουζίνας που καθιερώθηκε ως το εθνικό φαγητό των Ελλήνων, όταν μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν μπορούσε να αγοράσει κρέας.

0

ΒΑΡΒΑΡΑ Η ΑΣΟΥΡΕΣ

Η Βαρβάρα ή ασουρές είναι ένα θρακιώτικο γλυκό που κατά παράδοση φτιάχνουμε στις 4 Δεκεμβρίου, γιορτή της Αγίας Βαρβάρας,προστάτιδα του πυροβολικού αλλά και των παιδιών,τα οποία φυλάει από τις αρρώστιες. Για να την γλυκάνουμε, την ημέρα της γιορτής της, προσφέρουμε κολυβόζουμο ή αλλιώς βαρβάρα.

0

XAMSI PILAF

Ψάχνοντας τις σημειώσεις μου, βρήκα αυτήν τη συνταγή για χαμσί πιλάφ ,( πιλάφι με γαύρο) από ένα σεμινάριο μαγειρικής του Χριστόφορου Πέσκια, στην Detrop. Η λέξη πιλάφι προέρχεται απο το περσικό «pulaw» που στα τουρκικά εξελίχθηκε σε » pilav». Πιλάφι είναι ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύεται το ρύζι, σε σκεπασμένη κατσαρόλα και ρίχνοντας εξαρχής την ποσότητα υγρού που χρειάζεται.

0

ΑΠΟ ΤΙΣ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ 6ο THESSALONIKI FOOD FESTIVAL

Η Θεσσαλονίκη, από πρωτεύουσα των προσφύγων και φτωχομάνα, τα τελευταία χρόνια τείνει να αναδειχθεί σε πρωτεύουσα των γεύσεων. Μεγάλα διεθνή περιοδικά και εφημερίδες συμφωνούν σ αυτό,καθιστώντας την έναν θελκτικό προορισμό γαστρονομικού τουρισμού.

0

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΒΡΩΜΗΣ

Η βρώμη είναι ένα δημητριακό που δε θα πρέπει να λείπει από το διαιτολόγιο σας καθώς είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία αλλά και βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες.

0

ΠΡΑΣΟΡΥΖΟ ΑΠΛΟ ΑΛΛΑ ΝΟΣΤΙΜΟ

Το πρασόρυζο σίγουρα, για τους περισσότερους, δεν είναι από τα αγαπημένα φαγητά ή από αυτά που περιμένεις πώς και πώς να φάς.
Είναι όμως ένα από τα παραδοσιακά φαγητά της αστικής ελληνικής κουζίνας, ένα λαδερό, εύκολο, κλασικό χειμωνιάτικο πιάτο, που με τρία βασικά υλικά μπορεί κανείς να φτιάξει γρήγορα. Άν έχετε, λοιπόν, πράσα, άνηθο, ρύζι και φυσικά λεμόνι είστε έτοιμοι.