Food Mood Ιστολόγιο

0

Σταφύλι γλυκό του κουταλιού

Τα γλυκά του κουταλιού, από τα πιό παραδοσιακά ελληνικά γλυκίσματα, δημιουργήθηκαν αρχικά από την ανάγκη για συντήρηση αλλά και αξιοποίησης των φρούτων. Τα λένε “του κουταλιού” επειδή τα κερνούσαν σε ένα μεγάλο βάζο με πολλά κουταλάκια ή σε μικρά πιατάκια με ένα μικρό κουτάλι. Από το σύκο και το βερύκοκο, το τραγανό βύσσινο, το κλασικό πορτοκάλι μέχρι το “δύσκολο” καρυδάκι και το μελωμένο κάστανο, αλλά και το ντοματάκι ή το μελιτζανάκι, λίγα είναι τα φρούτα που οι ευφάνταστες νοικοκυρές δεν προσπάθησαν να μετατρέψουν σε γλυκό για να το σερβίρουν, στη συνέχεια, καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου.

0

Εύκολη τυρόπιτα

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η πίτα είναι το εθνικό μας φαγητό;Σε όλη την Ελλάδα συναντάμε δεκάδες διαφορετικές εκδοχές της πίτας.
Με τυρί, που είναι και η πιό συνηθισμένη, με χόρτα, με κιμά αλλά και με μανιτάρια ή κολοκυθάκια . Ξακουστές οι Ηπειρώτικες αλευρόπιτες, οι Κρητικές μαραθόπιτες,η στριφτή Σκοπελίτικη τυρόπιτα, το Χανιώτικο μπουρέκι, η μπατζίνα της Θεσσαλίας, αλλά και η γλυκιά κολοκυθόπιτα της Μακεδονίας.

0

Tρώγοντας “ σκυλάκια ‘’ στην Καβάλα

Όταν το VESPACLUB ΚΑΒΑΛΑΣ μας κάλεσε για την 15η συνάντηση φίλων της vespa στην Καβάλα, δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε. Όσοι ξέρουν από vespa γνωρίζουν πως αυτό το δίτροχο είναι κάτι παραπάνω από μια απλή μηχανή. Είναι αγάπη, είναι πάθος, είναι τρόπος να κάνεις φίλους, να κάνεις εκδρομές, να κάνεις ταξίδια χωρίς τελικό προορισμό, με σχέδια που να αλλάζουν στην πορεία, είναι αυτό που ξεκινάς μόνος, φτάνεις σε μια πόλη που δεν ξέρεις κανέναν και θα βρεθεί ο βεσπάς που θα σε εξυπηρετήσει κα θα σε βοηθήσει και θα ανοίξει το σπίτι του και θα γίνεις φίλος του.

0

Τραγανοί κύριοι και κυρίες ή croque monsieur-croque madame

Για ένα χορταστικό πρωινό ή για ένα ελαφρύ βραδινό το croque Μonsieur ή το ακόμα πιό εμπλουτισμένο croque Madame είναι ένα γρήγορο, οικονομικό και νόστιμο γεύμα. Είναι μια γαλλική συνταγή που συναντάμε στα περισσότερα γαλλικά μπιστρό και καφέ.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα τραγανό τοστ με μπεσαμέλ,κάτι που το κάνει ιδιαιτέρως νόστιμο.

0

…και μάγουλο βερίκοκο

Όταν πρίν από 5 χρόνια, φυτέψαμε τα κουκούτσια από τα βερίκοκα, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι σήμερα, η μαρμελάδα μας, θα ήταν από αυτές τις βερικοκιές.
Η ιστορία του βερίκοκου, ξεκινάει από την Κίνα, στη συνέχεια ταξίδεψε στην Ινδία από εκεί στην Περσία και στην Αρμενία, από όπου μας ήρθε και στην Ελλάδα.

0

Zεστή πατατοσαλάτα με γλυκοπατάτες

Μια διαφορετική εκδοχή της πατατοσαλάτας με την προσθήκη της γλυκοπατάτας για να συνοδεύσετε τα ψητά ή το ψάρι σας. Η γλυκοπατάτα έχει μια γλυκιά γεύση (μοιάζει λίγο με το κάστανο) και εκτός από τη θρεπτική αξία, τις βιταμίνες, το σίδηρο και το ασβέστιο που περιέχει , έχει ένα ακόμη πλεονέκτημα.

0

Έρωτες στο San Floriano

Tο San Floriano είναι ένα μικρό χωριό στη Βόρεια Ιταλία, σκαρφαλωμένο στον υψηλότερο λόφο –στα 278 μέτρα από τη θάλασσα της Μεσογείου- της Gorizia μιας πόλης μόλις 35.000 κατοίκων, κομμένης στα δύο από την ιταλοσλοβένικη (νοητή, πλέον, λόγω της Ευρωπαϊκής Ένωσης) συνοριακή γραμμή.
Στα «πόδια» του οικισμού απλώνεται η περιοχή «Collio», μια οινοπαραγωγική ζώνη 16.000 στρεμμάτων με αμπελώνες, που φημίζεται, διεθνώς για τα λευκά της κρασιά. Οίνοι, που ωριμάζουν σε δεξαμενές, δρύινα βαρέλια και κατόπιν σε φιάλες, για τουλάχιστον 3 χρόνια, πριν ευφράνουν τον ουρανίσκο κάποιου οινόφιλου ρέκτη, στην Ιταλία ή σε μια άλλη γωνιά του κόσμου.