Να σας κεράσουμε ένα γλυκό κυδώνι;
Το κυδώνι γνωστό από την αρχαιότητα, σύμβολο της αγάπης και της γονιμότητας, είναι συγγενής με το μήλο και το αχλάδι και κατάγεται πιθανότατα από την Ασία. Ένα χειμωνιάτικο φρούτο,
πλούσιο σε βιταμίνη C, κάλιο, αντιοξειδωτικά, με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και φυτικές ίνες.
Καθώς έχει σκληρή σάρκα και στυφή γεύση δεν μπορεί να καταναλωθεί ωμό αλλά μαγειρεμένο είτε σε γλυκές είτε σε αλμυρές συνταγές.
Ψητό,γλυκό του κουταλιού η μαρμελάδα αλλά ακόμα και μαγειρεμένο με χοιρινό κρέας ή με λουκάνικα το κυδώνι είναι πεντανόστιμο.
Ο πολυπράγμων φίλος Παναγιώτης Αμπατζής, έκανε γλυκό κυδώνι και εμείς του ζητήσαμε τη συνταγή που ευγενικά μας παραχώρησε.
Γλυκό κυδώνι
Καθαρίζουμε τα κυδώνια από τις φλούδες και τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε τέταρτα και στη συνέχεια σαν ψιλές τηγανιτές πατάτες.
Τα τοποθετούμε σε μία λεκάνη με νερό και χυμό λεμονιού για να μην οξύδωθουν και μαυρίσουν.
Τα φλούδια και τα κουκούτσια δεν τα πετάμε θα μας βοηθήσουν να δέσουμε το σιρόπι του γλυκού. Έχουν αρκετή πηκτίνη.Τα βράζουμε σε ξεχωριστή κατσαρόλα με 1 λίτρο νερό περίπου για 20 λεπτά
Αφού τελειώσουμε με τα κοψίματα τα βάζουμε σε κατσαρόλα με ίση ποσότητα ζάχαρης και 1 ξύλο κανέλλας .
Για κάθε κιλό φρούτου ρίχνουμε περίπου μισή κούπα από το ζουμί που βράσαμε τα φλούδια και τα κουκούτσια.
Βράζουμε το γλυκό σε σιγανή φωτιά μέχρις ότου να δέσει το σιρόπι.
Ελέγχουμε το σιρόπι ρίχνοντας κουταλιές σε ένα κρύο πιάτο του γλυκού για να δούμε κατά πόσο έχει πήξει.
Συσκευάζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα ζεστό κλείνοντας το καπάκι και γυρνώντας ανάποδα.
Καλή επιτυχία
Πρόσφατα σχόλια