ΜΙΑ » ΣΦΗΚΑ » ΠΑΝΩ ΣΤΗN PIZZA
Εβδομήντα χρόνια από τη γέννηση της πιο διάσημης σφήκας και τριάντα από τον σύλλογο φίλων σφήκας στη Θεσσαλονίκη. Και βέβαια μιλάμε για την vespa, το πιο διάσημο δίτροχο που στη σέλα του κουβάλησε κυριολεκτικά, τα όνειρα και τους αγώνες, τους έρωτες και τα δράματα των γενιών μετά τον πόλεμο. Το όχημα που στη πλάτη του χτίστηκε ένας νέος κόσμος. Φέτος κλείνουν και τριάντα χρόνια από τη δημιουργία του vespaclub Θεσσαλονίκης, που γιορτάζει αυτές τις μέρες με σειρά εκδηλώσεων το γενέθλιο αυτό. Και μόνο το άκουσμα της vespa αρκεί να φέρει στο μυαλό την Ιταλία, τις πλατείες της Ρώμης, σπαγγέτι και πίτσα, βολτες στις πλαγιές της Τοσκάνης και στα δρομάκια της Νάπολης. Μια ιταλική, σπιτική, τραγανιστή πίτσα, αφιερωμένη στη διπλή αυτή επέτειο.(Στυλιανίδης Νώντας)
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
500 γρ.αλεύρι
25 γρ.μαγιά φρέσκια
300-350 ml νερό χλιαρό
5-6 κουτ.σ. ελαιόλαδο
1 πρ.αλάτι
1 κ.γλ.ζάχαρη
ντομάτα σάλτσα
ντοματάκια
μοτσαρέλα
μανιτάρια,πιπεριές ή ότι άλλο θέλουμε
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι και κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και το λάδι. Αφήνουμε 5-10 λεπτά να «δουλέψει» η μαγιά και τη ρίχνουμε στο μπολ με το αλεύρι. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας το ζυμάρι που σιγά σιγά μαζεύεται σαν μπάλα. Το ζυμώνουμε για λίγο στον πάγκο εργασίας μας, ρίχνοντας λίγο αλεύρι για να μην κολλάει και να δουλεύεται εύκολα. Η ζύμη μας πρέπει να είναι εύπλαστη και όχι σφιχτή.
Την βάζουμε σε ένα μπολ, τη σκεπάζουμε με μία πετσέτα και την αφήνουμε περίπου 1 ώρα σε ζεστό σημείο, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Όταν φουσκώσει η ζύμη μας, τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με τα χέρια μας , σε αλευρωμένη επιφάνεια, πιέζοντας να ανοίξει η ζύμη.
Βάζουμε το ανοιγμένο φύλλο σε λαδόκολλα και ψήνουμε βάζοντας την, κατευθείαν στον φούρνο (χωρίς ταψί) για 10 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη σάλτσα,τη μοτσαρέλα, τα ντοματάκια ή ότι άλλα υλικά θέλουμε και ψήνουμε μέχρι να δούμε ότι ψήθηκε από κάτω, περίπου άλλα δέκα λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο. Στην δεύτερη φάση ψησίματος, μπορεί να χρειαστεί να ψήσουμε στον αέρα και όχι απο κάτω στις αντιστάσεις, για να μην μας καεί.
Μετά από δυό-τρείς φορές που θα την κάνετε θα ξέρετε ακριβώς πόση ώρα θα χρειαστεί ψήσιμο. Όταν τη βγάλετε από τον φούρνο, ρίξτε από πάνω, λίγο δυόσμο ή βασιλικό ανάλογα με τα γούστα σας.
Πρόσφατα σχόλια