Chutney σύκου
Το τελευταίο καλοκαιρινό φρούτο, το σύκο, φρέσκο, μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού ή ακόμα και αποξηραμένο έχει ευεργετικές ιδιότητες και είναι πεντανόστιμο.
Στη διατροφή μας υπάρχει εδώ και 3000 χρόνια και στην αρχαία Ελλάδα ήταν τόσο πολύτιμα που απαγορευόταν να τα εξάγουν από την Αττική.
Επειδή, εμφανίζονταν πολλοί κατά καιρούς να τα εξάγουν κρυφά, αυτοί που τους κατάγγελλαν στους δικαστές ονομάστηκαν τότε για πρώτη φορά «συκοφάντες».
Μια άλλη εκδοχή αναφέρει πως οι Αθηναίοι αγαπούσαν πολύ τα σύκα και υπήρχαν πολλοί που πήγαιναν στους αγρούς να δούν άν ωρίμασαν τα σύκα. Αυτός που πρώτος έφερνε την είδηση ονομαζόταν συκοφάντης.
Όποια και άν είναι η σωστή εκδοχή τα σύκα είναι αγαπημένα φρούτα ειδικά όταν τα κόβεις από τη συκιά και η γλύκα του φρούτου σε λιγώνει.
Με τα τελευταία σύκα του Σεπτέμβρη κάνουμε chutney σύκου για να συνοδεύσουμε τυριά και αλλαντικά ή ακόμη και ψητό κρέας και να κρατήσουμε λίγο από το καλοκαίρι σε βαζάκι για τον χειμώνα.
ΥΛΙΚΑ
500 γρ.σύκα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
50 γρ.τζίντζερ
50 γρ. ζάχαρη
100 ml ξίδι μηλόξυδο ή από λευκό κρασί
1 πιπερίτσα καυτερή (προαιρετικά)
1 κ..γλ. κόλιανδρο σκόνη
1/2 κ.γλ μοσχοκάρυδο τριμμένο
χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι ή από 1 πορτοκάλι
λίγο λάδι
πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το τζίντζερ μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από τα σύκα και λίγο νερό 50- 60 ml τα ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για 15- 20 λεπτά περίπου.
Βάζουμε και τα σύκα καθαρισμένα κομμένα στα τέσσερα, ανακατεύουμε και βράζουμε για ακόμη 20 λεπτά μέχρι να γίνει μια μαρμελάδα.
Βάζουμε το τσάτνει σύκου σε αποστειρωμένο βάζο και διατηρούμε στο ψυγείο.
Συνοδεύουμε τυριά, αλλαντικά και ψητό κρέας.
Πρόσφατα σχόλια